Get Free, Friendly, Expert Advice
Call 1-866-244-8796 or email

Designed and Manufactured in Canada Since 1980


AxiomAudio Blog

Blind Listening Tests

Sneak Peek into Axiom’s Current Research and Development

Axiom’s Newest Speaker: The In-Ceiling M3

Wall'O'Fame
EP175v4 with M3v4
Jungle's HT
Who's Online
1 registered (Ian), 39 Guests and 5 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Financing
Forum Stats
13336 Members
11 Forums
22944 Topics
405775 Posts

Max Online: 378 @ 02/24/13 04:33 PM
Top Posters
Ken.C 17809
pmbuko 16297
SirQuack 13344
CV 11270
MarkSJohnson 10965
Meanwhile On Facebook

Just two more days! Better tell your gift-givers! http://axiomaudio.com/holida...

So many people took advantage of the weekend sales! Lots of auditioning about t...

Only a few hours left to get a gift card worth up to 25% of your purchase! http:...

Four days to get in on the action!

Page 1 of 3 1 2 3 >
Topic Options
Rate This Topic
#380164 - 07/17/12 12:50 AM EP350 Humming After I Moved Homes
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Denon 3808Ci Receiver
Axiom EP350 V3 Powered subwoofer
7.1 speaker setup

I recently moved and when I went to reconnect my AV setup, everything is working fine except for the ep350 sub. It continuously makes a humming noise no matter what volume I use on the sub. The sub is connected to receiver with just the preout RCA plug, same exact wire I had previously used that was working, now it makes the humming noise. I've replaced the sub with a KEF powered sub, using the same wire and it works fine, no humming. The sub does play sound and bass, so it works, but continues to hum no matter what output level.

I've tried playing with all the settings on the receiver, speaker setup, different wires, even using the preout from the KEF sub to the Axiom sub and still the humming? Any thoughts, did the sub just run its course, amp messed up on the sub? This is driving me nuts?!?!?!

Update:

Moved the sub to my other onkyo receiver in another room, where the KEF is normally plugged in and it still hums. Tried replacing the power strip, no changes. I'll try a ground loop isolator tomorrow?


Edited by gog (07/17/12 01:02 AM)

Top
#380165 - 07/17/12 01:26 AM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
JohnK Offline
shareholder in the making

Registered: 05/11/02
Posts: 10411
Gog, welcome. The fact that the hum existed when plugged into outlets in different rooms raises at least a possibility that this isn't a ground loop hum. If you disconnect the sub cable(while it's humming)and just have the power cord as the only connection, does the hum still exist? If so, there's no connection to form a path for a ground loop, and the problem is in the sub amp. If not, the next thing to try would be removing the chassis ground screw on the back of the sub amp.
_________________________
-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.



Top
#380207 - 07/17/12 01:26 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Yes I have tried having just the sub powered on and removing the coax plug from the receiver and the hum goes away.

Will try removing the ground screw on the back of the sub tonight.


Edited by gog (07/17/12 01:27 PM)

Top
#380275 - 07/18/12 06:41 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: JohnK]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Can you specify where this chassis ground screw is? I only see the back panel of the sub, here is a pic of the back:

http://imgur.com/npR5Q

Top
#380278 - 07/18/12 07:31 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 17809
Loc: NoVA
Yours doesn't have a ground screw. Try a cheater plug and/or a ground loop isolator.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#380279 - 07/18/12 07:48 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Just read about the Satellite TV might be causing it too, will try removing that from the receiver tonight.

Top
#380281 - 07/18/12 08:09 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: Ken.C]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Awesome thanks, I think that might be it. In my previous setup I didn't have Sat tv hooked up to this receiver/sub.

Top
#380284 - 07/18/12 08:25 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 17809
Loc: NoVA
Aha. Well, then Axiom does have a ground loop isolator that's supposed to fix that sort of thing. Don't know if you can find it locally cheaper, but there we are.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#380291 - 07/18/12 10:18 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
JohnK Offline
shareholder in the making

Registered: 05/11/02
Posts: 10411
Gog, apparently the Axiom site info is outdated or simply incorrect as to the recent EP350s. It continues to both illustrate and suggest the use of the "Chassis Ground" screw in cases of possible ground loop hum.

Using a "cheater plug" will certainly stop the hum, but the absence of the previous chassis ground screw raises a question as to whether there'd be an alternate ground through the sub cable or if there'd be none at all if the ground through the sub power cord is defeated. Axiom should clarify this.

Yes, disconnect the satellite cable to see if that's the link in the ground loop. The Axiom ground loop unit isn't suitable for satellite TV use since it would interfere with signals to the dish.
_________________________
-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.



Top
#380293 - 07/18/12 10:34 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 17809
Loc: NoVA
That's not a recent EP350, either, John. Unless I'm mistaken, that's an early v3, whereas from my experience, the current one could be considered a v5 or v6.


Not that the current one has a ground screw either.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#380332 - 07/19/12 08:36 AM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
GuitarStv Offline
enthusiast

Registered: 05/31/12
Posts: 30
The EP350 that I got a month or so ago had a ground screw. It hummed like crazy until I removed it. It was a B stock though. The new ones don't have them?

Top
#380333 - 07/19/12 08:37 AM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 17809
Loc: NoVA
I couldn't see one on my 350 amp or in the picture on Axiom's site, but I'll let you know when I get my new amp.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#380337 - 07/19/12 09:51 AM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
CatBrat Offline
axiomite

Registered: 08/05/09
Posts: 5931
Loc: Milky Way Galaxy
The ground screw should be near where you plug the power cord into the back of the unit. That's probably below the lowest point on your picture.

Top
#380364 - 07/19/12 02:27 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: CatBrat]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Removed the Sat. receiver from the DENON, still a hum on the sub. Also tried unplugging and plugging in the rca plug from denon to ep350 and the hum goes away once unplugged? So I'm still at a loss for what is causing this, I had no issues at my old house.

Yes it is the EP350 V3 as in the title.

One funny thing I did notice is that when the AC in the house powered on, the "hum" on the receiver also changed. The hum changed audibly along with the AC powering on. As if the current from the house is causing the hum, this is indeed a much older house.


Edited by gog (07/19/12 02:46 PM)

Top
#380366 - 07/19/12 02:36 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 17809
Loc: NoVA
Did you try the cheater plug?
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#380367 - 07/19/12 02:47 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: Ken.C]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Not yet, heading to radio shack today.

Top
#380385 - 07/19/12 06:48 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
SirQuack Offline
shareholder in the making

Registered: 01/29/04
Posts: 13344
Loc: Iowa
my 350's don't have a ground screw either, the cheater plug worked for my 350's after they starting buzzing/humming once Direct TV was introduced to the system.
_________________________
M80s-VP180-QS8s-EP600-2xEP350 Denon3808 Outlaw7700
M22-OWM22-VP100-Denon2805
Audio Nirvana

Top
#380411 - 07/20/12 06:40 AM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
J. B. Offline
connoisseur

Registered: 01/19/11
Posts: 1274
Loc: Quebec, Canada
in this here house, i'm the only one humming (along with the music). ;-)
_________________________
See:http://www.blu-ray.com/community/gallery.php?member=Gelli
or: Axiom Gallery

Top
#380433 - 07/20/12 11:22 AM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
Amie Offline
connoisseur

Registered: 02/06/02
Posts: 1620
I checked with Steve to see if I should update the EP350 page, and all the current amps have a ground screw. There were some changes throughout the production runs but the current production all have it.
_________________________
Amie Colquhoun
Axiom Audio

Top
#380480 - 07/20/12 11:21 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Where should I put this ground loop isolater?



Here is a pic of the back panel, is that screw next to the power plug the ground screw? sorry for the huge pic, camera phone having issues.

http://i.imgur.com/ZcKQT.jpg

Top
#380482 - 07/20/12 11:41 PM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
gog Offline
regular

Registered: 07/17/12
Posts: 9
Oh god that was it, unplugged the ground screw and the hum is gone. Been racking my brains on this for days lol. If only the first pic showed the entire back panel... Thanks for all the help guys, never would've figured that out with out you. smile


Edited by gog (07/20/12 11:42 PM)

Top
#381175 - 08/05/12 10:27 AM Re: EP350 Humming After I Moved Homes [Re: gog]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 17809
Loc: NoVA
I'm mistaken--my EP350 amp DOES have a ground screw. It's just hard to spot.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
Page 1 of 3 1 2 3 >



Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Home  |  Corporate Info  |  Products  |  Message Board  |  FAQs  |  Warranty  |  Site Map  |  Privacy Statement   |  Contact Us

©2014 Colquhoun Audio Laboratories Limited
All Rights Reserved.