Get Free, Friendly, Expert Advice
Call 1-866-244-8796 or email

Designed and Manufactured in Canada Since 1980


AxiomAudio Blog

Positioning Floorstanding Speakers

Our Newest Flagship Model: The M100

Why We Make Our Own Drivers

Wall'O'Fame
"Serenity Cinema", now with 40% extra Serenity!
Updated as requested.
Who's Online
2 registered (Jc, SpenceJT2003), 119 Guests and 3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Financing
Forum Stats
12776 Members
11 Forums
22691 Topics
400638 Posts

Max Online: 378 @ 02/24/13 04:33 PM
Top Posters
Ken.C 17697
pmbuko 16227
SirQuack 13311
CV 11064
MarkSJohnson 10694
Meanwhile On Facebook

8| Don't miss Andrew Welker's post on our message boards about the new subwoofer...

󾓲 The April Newsletter is out! Did you get your copy? http://www.axiomaudio.co...

Double-take! :O How well do you know our line? First one to spot the surprise...

Page 2 of 2 < 1 2
Topic Options
Rate This Topic
#387732 - 01/03/13 10:01 PM Re: ep500 (2006 version) lack of gain control [Re: djkant]
JohnK Offline
shareholder in the making

Registered: 05/11/02
Posts: 10308
DJ, there's really no need to try any further adjustments. If the volume control has no effect whatever, it's clearly inoperative. To clarify what it actually does, note that audio amplifiers have a fixed non-adjustable gain(typically increasing the incoming voltage about 30 times)and the control is a variable resistor which varies the amount of the voltage let in to be amplified from nearly 100% to almost zero. Obviously the control on your EP500 isn't doing this and appears to be letting in the full voltage from the sub pre-out. The amplifier itself is probably fine since it's driving the sub too loudly, but the volume control needs repair or replacement if possible. Contact Axiom.
_________________________
-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.



Top
#387757 - 01/04/13 03:59 PM Re: ep500 (2006 version) lack of gain control [Re: djkant]
djkant Offline
regular

Registered: 06/22/06
Posts: 6
Thanks for helping guys. I will do that....it does appear that the volume control does absolutely nothing right now.

Top
#387792 - 01/04/13 10:49 PM Re: ep500 (2006 version) lack of gain control [Re: djkant]
real80sman Offline
connoisseur

Registered: 05/16/02
Posts: 1115
Loc: Ontario, Canada
I am having a similar problem with an EP600 of the same vintage. The difference is that I have almost NO output. Gain control on both the sub and receiver is maxed out. Green light is on. Sub amp is warm. Tried using my iPod as a source, but no change. Both fuses are fine. Checked the internal wiring connections at both driver and amp. I'm stumped. It doesn't sound fried. In fact, the sound quality is fine. It's just that the volume control on the amp has two modes - off, and very low. frown Anything I've missed? (Sorry for the hijack)
_________________________
Shawn

Epic 80/600 + M3's + Custom Finish Algonquin V3's

Top
#387796 - 01/04/13 11:20 PM Re: ep500 (2006 version) lack of gain control [Re: real80sman]
JohnK Offline
shareholder in the making

Registered: 05/11/02
Posts: 10308
Shawn, really nothing to suggest, other than saying that the volume control(again, not a "gain" control)on your EP600 appears to be "stuck" near the minimum, while DJ's is near the maximum. If you haven't run it rapidly up and down a couple dozen times, you might try that to see if it breaks something loose.
_________________________
-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.



Top
#387809 - 01/05/13 06:17 PM Re: ep500 (2006 version) lack of gain control [Re: djkant]
djkant Offline
regular

Registered: 06/22/06
Posts: 6
JohnK, sounds like you might be right: a busted volume knob. I've already asked for axiom tech support and will wait to see what they say.

If indeed it is a broken volume control, is this an easy fix? Simple part?

Top
#387937 - 01/08/13 09:57 AM Re: ep500 (2006 version) lack of gain control [Re: djkant]
real80sman Offline
connoisseur

Registered: 05/16/02
Posts: 1115
Loc: Ontario, Canada
Well, it's definitely not the driver. Hooked up the amp out of an old AX500 sub. Lots of output. Relatively - it's only rated at 165 watts. I immediately disconnected it after the test. The last thing I need is my kids frying the voice coil by clipping that tiny amp!!
I have a call into Brent. Just waiting on a response.
_________________________
Shawn

Epic 80/600 + M3's + Custom Finish Algonquin V3's

Top
#388458 - 01/15/13 01:19 PM Re: ep500 (2006 version) lack of gain control [Re: djkant]
real80sman Offline
connoisseur

Registered: 05/16/02
Posts: 1115
Loc: Ontario, Canada
Update - Sub is out of warranty. frown There have been significant changes to the amp design over the last 6 years, that Axiom does not have the ability to repair the old one. I'll have to purchase the current version. Brent was kind enough to offer a discount off retail, though. Thanks Brent!

Interestingly, the new amp has individual output stages for EACH of the two voice coils.
_________________________
Shawn

Epic 80/600 + M3's + Custom Finish Algonquin V3's

Top
Page 2 of 2 < 1 2



Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Home  |  Corporate Info  |  Products  |  Message Board  |  FAQs  |  Warranty  |  Site Map  |  Privacy Statement   |  Contact Us

©2014 Colquhoun Audio Laboratories Limited
All Rights Reserved.