You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » Advice from Axiom Owners » LF "burps" from my EP500

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
Rate This Topic
#153488 - 12/13/06 06:27 AM LF "burps" from my EP500
jmone Offline
local

Registered: 01/08/06
Posts: 299
Loc: Sydney Australia
My EP500 makes frequent LF "burping noise" that has only been noticable in the last couple of weeks.

At first I thought it was interferance from my HTPC directly behind it or from the amp but these "burps" happen when everthing is off except the EP500 which I leave on. The sound is low volume and low freq so you only hear it when on pause or mute or the equipment is off.

Any idea what is causing it and any solutions (note: I do not have a filtered power supply feeding my AV equipment so I could try this)

Thanks
Nathan
_________________________
HT:M80,VP150,QS8,EP500 Outside:4xM3 Office:AudioBytes, Rumpus: M60,VP150,M22 Portable:2 x Airs

Top
#153489 - 12/13/06 07:17 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: jmone]
pmbuko Offline
shareholder in the making

Registered: 04/02/03
Posts: 16437
Loc: Ben Lomond, California
Could the burps coincide with the amp going into standby mode?
_________________________
I can explain it to you but I can't understand it for you.

Top
#153490 - 12/13/06 07:36 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: jmone]
kingaljr Offline
enthusiast

Registered: 09/14/05
Posts: 32
Loc: Minnesota
I'll take a guess and say you have a ground loop.My 350 did the same thing,the occasional "burp".Sometimes I would fall asleep on the couch with everything turned off and the 350 would go nuts,choppers leaving Saigon loud,and shake me awake.Install cable lately ???? just a thought.
_________________________
M60-VP150-M3-EP350
Boston AVR7120

Top
#153491 - 12/13/06 10:29 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: kingaljr]
michael_d Offline
connoisseur

Registered: 07/23/04
Posts: 4191
Loc: Up yonder
My 600 was doing that a couple days ago. Well at least I think it was the same thing…….

It would thump every now and then with the AVR off. It took me two days to figure out it was the sub. I thought it was something outside the house banging on the wall or possibly something in the framing that came apart. I just turned the sub off and back on again. It hasn’t done it since.
_________________________


Top
#153492 - 12/13/06 02:38 PM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: michael_d]
jmone Offline
local

Registered: 01/08/06
Posts: 299
Loc: Sydney Australia
Thanks for the suggestions. My symptoms sounded a lot like mdrew's as it also took me awhile to work out the noise was from the sub. I've tried "rebooting" the EP500 and that seems to have worked for now - will keep an eye (or ear on it).
Thanks
Nathan
_________________________
HT:M80,VP150,QS8,EP500 Outside:4xM3 Office:AudioBytes, Rumpus: M60,VP150,M22 Portable:2 x Airs

Top
#153493 - 12/14/06 12:45 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: jmone]
danmagicman7 Offline
connoisseur

Registered: 12/16/05
Posts: 1467
Does it coincide with meals and is the EP500 close to being under the dining room table?

Someone might not like their broccoli too much...poor EP500 might have stomach indigestion.
_________________________

M22s|VP100|QS4s|HSU STF2

Top
#153494 - 12/14/06 04:15 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: danmagicman7]
jmone Offline
local

Registered: 01/08/06
Posts: 299
Loc: Sydney Australia
Mmmm more like a Scotch or two late at night....
_________________________
HT:M80,VP150,QS8,EP500 Outside:4xM3 Office:AudioBytes, Rumpus: M60,VP150,M22 Portable:2 x Airs

Top
#153495 - 12/14/06 10:08 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: jmone]
alan Offline

connoisseur

Registered: 01/29/02
Posts: 3256
Loc: Toronto/New York/parry Sound
Hi jmone (Nathan),

I just chatted with Tom Cumberland, Axiom's chief engineer who designed the amp and electronics for the EP500. We have never heard of this problem before, but we do have thoughts on the source. Here's how to trouble-shoot the problem, which may be related to the HTPC (presumably, it's interconnected through your system to the EP500).

First, remove the audio input cable(s) to the EP500, so it is only plugged into the AC wall plug, and has no other cables connected. Does it still burp? If not, then we know the disturbance is somehow coming down the sub audio line from elsewhere in your system.

Now find the hard OFF switch for the HTPC and turn it off. The HTPC would still remain alive in a standby or hibernate mode, and we think it may be a recycling glitch in the PC power supply. These typically have little of no shielding so that noise could be delivered through the interconnected grounds of your system.

Anyway, turn the HTPC hard off (no power), then re-connect the audio input to the EP500. If the sound is related to the HTPC's power supply, it should be gone.

Let us know how it turns out.

Regards,
_________________________
Alan Lofft,
Axiom Resident Expert (Retired)

Top
#153496 - 12/14/06 10:46 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: alan]
michael_d Offline
connoisseur

Registered: 07/23/04
Posts: 4191
Loc: Up yonder
Hey Alan,

I don't run a HTPC but it sounds as if I had the same thing happening. Like I said above, I turned the sub's main power switch off and back on again. My 600 has not had indigestion since I did this. I didn’t think to ask Axiom about it because it went away. But it was pretty weird for a couple days trying to figure out where this thump was coming from.
_________________________


Top
#153497 - 12/14/06 11:01 AM Re: LF "burps" from my EP500 [Re: michael_d]
alan Offline

connoisseur

Registered: 01/29/02
Posts: 3256
Loc: Toronto/New York/parry Sound
Hey mdrew,

Maybe turning it off then on again reboots the DSP chip but since it works, great. It's certainly standard procedure with other devices that use DSP chips when you get a hiccup or freeze-up in operation. You do a cold re-start and then things are usually fine.

Thanks for the feedback.
_________________________
Alan Lofft,
Axiom Resident Expert (Retired)

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,208 Registered Members
15 Forums
23,963 Topics
423,624 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13565
CV 11675
MarkSJohnson 11437
1 registered (bridgman)
198 Guests and
3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup