Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 1 of 3 1 2 3
EP500 Hookup It's arrived!
#295020 03/04/10 06:01 PM
Joined: Jan 2010
Posts: 578
G
Glitchy Offline OP
aficionado
OP Offline
aficionado
G
Joined: Jan 2010
Posts: 578
My EP500 came today. Currently I have a RCA stereo cable fished and strung under the house with the 2 to 1 adapter on the receiver side for my JBL Sub (2 RCAs in at sub).

I know the EP500 takes the 1/4 jack/adapter. Can I just use one side of my RCAs cable for now. I tried to get a cable from monoprice a few days ago, but they are out of stock, and I want to be able to listen to the sub till a new cable gets here and I can get it pulled and fished.

Also, If I want to run dual subs, whats the best way to cable that up. EP500 and 10 year old JBL 10"?

Thanks


Fronts/Wides:M22s in/on
Center:VP150/VP100 in/on
Hghts,SS,SR:QS8s
Sub:EP500
AVR:Onkyo 3008
Re: EP500 Hookup It's arrived!
Glitchy #295022 03/04/10 06:05 PM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
What do you mean by "one side of my RCA cable?"

The EP500 should include a 1/4 jack -> RCA adapter, so all you need is a regular RCA-RCA cable. I is confused.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: EP500 Hookup It's arrived!
Ken.C #295024 03/04/10 06:11 PM
Joined: Jan 2010
Posts: 578
G
Glitchy Offline OP
aficionado
OP Offline
aficionado
G
Joined: Jan 2010
Posts: 578
 Originally Posted By: kcarlile
What do you mean by "one side of my RCA cable?"

The EP500 should include a 1/4 jack -> RCA adapter, so all you need is a regular RCA-RCA cable. I is confused.


My current JBL sub has a left and right rca inputs. So i've always had an 1 rca/2 rca adaptor at my receicer and a RCa stereo cable to the sub, into the rca right and left inputs.

Your saying I can just use one conductor of my 2 conductor cable, correct.


Fronts/Wides:M22s in/on
Center:VP150/VP100 in/on
Hghts,SS,SR:QS8s
Sub:EP500
AVR:Onkyo 3008
Re: EP500 Hookup It's arrived!
Glitchy #295025 03/04/10 06:12 PM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
Your receiver should have a single sub out, right? And your EP500 has a single sub in. So yeah, you can just use one conductor. The cables are only linked by the rubber surround.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: EP500 Hookup It's arrived!
Ken.C #295029 03/04/10 06:16 PM
Joined: Jan 2010
Posts: 578
G
Glitchy Offline OP
aficionado
OP Offline
aficionado
G
Joined: Jan 2010
Posts: 578
 Originally Posted By: kcarlile
Your receiver should have a single sub out, right? And your EP500 has a single sub in. So yeah, you can just use one conductor. The cables are only linked by the rubber surround.


Thanks, I know these things, not all new to me but haven't researched or had a new sub in many years and there always could be something new I'm not aware of and well a new $1230 sub, I'd rather ask dumb questions, first instead of later.


Fronts/Wides:M22s in/on
Center:VP150/VP100 in/on
Hghts,SS,SR:QS8s
Sub:EP500
AVR:Onkyo 3008
Re: EP500 Hookup It's arrived!
Glitchy #295030 03/04/10 06:17 PM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
Fair nuff!

I wasn't quite clear on what you were asking.

Last edited by kcarlile; 03/04/10 06:18 PM.

I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: EP500 Hookup It's arrived!
Ken.C #295046 03/04/10 07:28 PM
Joined: Jun 2003
Posts: 8,488
T
axiomite
Offline
axiomite
T
Joined: Jun 2003
Posts: 8,488
There's probably no reason whatsoever to run TWO cables to the JBL. It is possible that it doesn't even need to have both inputs. My SVS has both inputs, but I only need to use one of them.

I'd split the signal at the receiver with a Y.

Run one leg (mono) to each sub.

If your JBL for some reason doesn't like one input, Y it again back to two.


bibere usque ad hilaritatem
Re: EP500 Hookup It's arrived!
tomtuttle #295051 03/04/10 07:35 PM
Joined: Jan 2010
Posts: 578
G
Glitchy Offline OP
aficionado
OP Offline
aficionado
G
Joined: Jan 2010
Posts: 578
 Originally Posted By: tomtuttle
There's probably no reason whatsoever to run TWO cables to the JBL. It is possible that it doesn't even need to have both inputs. My SVS has both inputs, but I only need to use one of them.

I'd split the signal at the receiver with a Y.

Run one leg (mono) to each sub.

If your JBL for some reason doesn't like one input, Y it again back to two.


Thanks,

I like that idea, don't have to pull another 100' run.
Probably just move and add outlets and sub feed.

I HATE wires exposed, so everything gets fished thru the walls.


Fronts/Wides:M22s in/on
Center:VP150/VP100 in/on
Hghts,SS,SR:QS8s
Sub:EP500
AVR:Onkyo 3008
Re: EP500 Hookup It's arrived!
tomtuttle #295052 03/04/10 07:36 PM
Joined: Feb 2009
Posts: 3,466
connoisseur
Offline
connoisseur
Joined: Feb 2009
Posts: 3,466
Some subs play at half volume when fed only an L or R. Haven't heard of one built like that for at least 10 years though.


Pioneer PDP-5020FD, Marantz SR6011
Axiom M5HP, VP160HP, QS8
Sony PS4, surround backs
-Chris
Re: EP500 Hookup It's arrived!
ClubNeon #295055 03/04/10 07:38 PM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
Could just put a Y at the sub end of the single cable, then. Easy enough fix, and no more cable pulling!


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Page 1 of 3 1 2 3

Moderated by  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Link Copied to Clipboard

Need Help Graphic

Forum Statistics
Forums16
Topics24,427
Posts432,895
Members15,427
Most Online2,082
Jan 22nd, 2020
Top Posters
Ken.C 18,044
pmbuko 16,437
SirQuack 13,693
CV 11,825
MarkSJohnson 11,451
Who's Online Now
2 members (CV, SirQuack), 107 guests, and 3 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.4