You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » Technical Questions » How can I tell if a vintage receiver has tube amps

Topic Options
Rate This Topic
#325827 - 10/17/10 10:27 AM How can I tell if a vintage receiver has tube amps
a401classic Offline
connoisseur

Registered: 11/29/06
Posts: 1328
Loc: Alpharetta, GA
I'm looking for a receiver for the office and ran across an old Technics SA-505. I've found a reasonable amount of information, but nothing as to whether it is tube or solid state. When looking at some of these older units, how can I tell from the specs?

Scott
_________________________
Scott

My HT

Top
#325836 - 10/17/10 10:51 AM Re: How can I tell if a vintage receiver has tube amps [Re: a401classic]
Adrian Offline
axiomite

Registered: 12/27/08
Posts: 6865
Loc: It's all about the location.
Scott, here's a unit for sale out in Calgary, complete with specs. I don't know if it helps, or not....
_________________________
Half of communication is listening. You can't listen with your mouth.

Top
#325837 - 10/17/10 10:53 AM Re: How can I tell if a vintage receiver has tube amps [Re: Adrian]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 18044
Loc: NoVA
It's 63 WPC, built in 1980, and not made by McIntosh or one of the other esoteric brands. It's pretty safe to say it's not a tubed receiver.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#325844 - 10/17/10 11:43 AM Re: How can I tell if a vintage receiver has tube amps [Re: a401classic]
alan Offline

connoisseur

Registered: 01/29/02
Posts: 3256
Loc: Toronto/New York/parry Sound
To add to what kcarlile said, it's my experience that mainstream builders of amplifiers sold and distributed in North America like Technics and other Japanese brands were entirely solid state from the 1970s onward.

In specs for a tubed unit, you might read the phrase "output taps for 4 ohms, 8 ohms, 16 ohms" for tube amplifiers that used output transformers, many of which did.

Alan
_________________________
Alan Lofft,
Axiom Resident Expert (Retired)

Top
#325872 - 10/17/10 07:42 PM Re: How can I tell if a vintage receiver has tube amps [Re: alan]
a401classic Offline
connoisseur

Registered: 11/29/06
Posts: 1328
Loc: Alpharetta, GA
Thanks. That's the kind of info I was looking for. I saw the one listed in calgary, but there was also one listed here in New Orleans, which prompted the question.
_________________________
Scott

My HT

Top

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,206 Registered Members
15 Forums
23,962 Topics
423,592 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13565
CV 11675
MarkSJohnson 11437
2 registered (CV, brendo)
203 Guests and
4 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup