Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
My EP500 is buzzing!!!
#355742 09/29/11 12:15 AM
Joined: Oct 2009
Posts: 102
R
veteran
OP Offline
veteran
R
Joined: Oct 2009
Posts: 102
Okay, I bought the Disney WOW calibration Blu Ray, and part of it includes a "Buzz and Rattle" test. I finally finished my room, so I started playing with it. I have a definite buzz coming from the back of the sub during the low frequency sweeps. I know it's coming from the sub because when I press hard on the middle of the amp plate (over the WARNING icon) the buzz almost completely disappears. I called and spoke with Brent the other day who suggested removing the driver and taping the wires inside to the housing. I did that, but I still get the buzz. I'll see if I can attach the file I recorded with my phone. Any other ideas while I'm waiting to hear back from Brent? It definitely sounds like it's the plastic housing that covers the amp from inside the enclosure.

Last edited by rprice54; 09/29/11 12:22 AM.
Re: My EP500 is buzzing!!!
rprice54 #355743 09/29/11 12:23 AM
Joined: Jan 2004
Posts: 13,694
Likes: 1
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: Jan 2004
Posts: 13,694
Likes: 1
I had this problem with my first ep500 and it was air escaping from around the seal where the amp is attached. Even though all that is routed by machines, if even a little air escapes it can make a buzzing type sound at certain frequencies/levels. When I pushed on the back of the amp plate it would stop or change in pitch. Had nothing to do with wires or internal rattling. Not saying that is your problem, but try snugging up the screws a little that support the perimeter of the amp.

I suppose you could losen them all and put a little sealer/caulking and retighten. Maybe the tooling on the cnc machine needed replaced before they cut out your sub. smile


M80s VP180 4xM22ow 4xM3ic EP600 2xEP350
AnthemAVM60 Outlaw7700 EmoA500 Epson5040UB SonyUBPX800


Re: My EP500 is buzzing!!!
SirQuack #355768 09/29/11 01:44 PM
Joined: Oct 2009
Posts: 102
R
veteran
OP Offline
veteran
R
Joined: Oct 2009
Posts: 102
I did tighten the perimeter screws as much as I was comfortable doing, and it has reduced the buzzing. I'll wait and see what Brent suggests next, but I'm not opposed to caulking up the back if it won't void my warranty or anything.

Re: My EP500 is buzzing!!!
rprice54 #355793 09/29/11 06:27 PM
Joined: Jan 2004
Posts: 13,694
Likes: 1
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: Jan 2004
Posts: 13,694
Likes: 1
I bet you could losen the screws and put a thin bead of clear sealant and then retighten, but that would be Axioms call. The good thing is unless I was doing any testing at various test tones I didn't hear it, so was a moog point during movies.


M80s VP180 4xM22ow 4xM3ic EP600 2xEP350
AnthemAVM60 Outlaw7700 EmoA500 Epson5040UB SonyUBPX800


Re: My EP500 is buzzing!!!
SirQuack #355795 09/29/11 06:37 PM
Joined: Oct 2009
Posts: 102
R
veteran
OP Offline
veteran
R
Joined: Oct 2009
Posts: 102
I started hearing it during movies, that's what got me interested in the test in the first place. at the low end of the test (25hz I think) everything in the room is shaking, can't help that... smile

Still waiting to hear back from Axiom.

Re: My EP500 is buzzing!!!
rprice54 #355798 09/29/11 07:32 PM
Joined: Sep 2004
Posts: 11,451
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: Sep 2004
Posts: 11,451
Re: My EP500 is buzzing!!!

Are you playing "Flight of the Bumblebee"?

Sorry.

That was below even my usual low standards....


::::::: No disrespect to Axiom, but my favorite woofer is my yellow lab :::::::
Re: My EP500 is buzzing!!!
MarkSJohnson #355800 09/29/11 08:16 PM
Joined: Aug 2009
Posts: 6,015
axiomite
Offline
axiomite
Joined: Aug 2009
Posts: 6,015
One of my tweeters was making buzzing noises during a test once. I tightened it down and it lessened, but didn't go away. I don't notice it now, but I might if I ran that test again.


Moderated by  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Link Copied to Clipboard

Need Help Graphic

Forum Statistics
Forums16
Topics24,436
Posts433,060
Members15,428
Most Online2,082
Jan 22nd, 2020
Top Posters
Ken.C 18,044
pmbuko 16,437
SirQuack 13,694
CV 11,828
MarkSJohnson 11,451
Who's Online Now
2 members (Gary Vose Sr, minorc), 205 guests, and 2 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.4