You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » The Water Cooler » Hard drive cloning

Topic Options
Rate This Topic
#361712 - 12/23/11 12:08 PM Hard drive cloning
CV Offline
Founder, Axiom Upgrade Club
shareholder in the making

Registered: 07/20/06
Posts: 11677
Loc: Richland, WA, USA
What software would you recommend for cloning one hard drive directly to another? I'm replacing the 1 TB drives in my system with 2 TB drives. One contains my media and documents while the other contains my games. I had the free edition of Macrium Reflect already on my computer from before, but it seems like I can only clone to an image, then restore the image, as opposed to cloning directly from disk-to-disk. I'm open to suggestions!

Top
#361716 - 12/23/11 12:26 PM Re: Hard drive cloning [Re: CV]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 18044
Loc: NoVA
I've used Acronis True Image once. It functioned.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#361718 - 12/23/11 12:37 PM Re: Hard drive cloning [Re: Ken.C]
J. B. Offline
connoisseur

Registered: 01/19/11
Posts: 1291
Loc: Quebec, Canada
you can get Acronis true image free on the Western Digital site; check first if it can do what you want, as i think it's not the full version.
_________________________
See: http://www.blu-ray.com/community/gallery.php?member=Gelli
or: Axiom Gallery

Top
#361727 - 12/23/11 01:35 PM Re: Hard drive cloning [Re: J. B.]
CatBrat Offline
axiomite

Registered: 08/05/09
Posts: 6015
Loc: Milky Way Galaxy
I've never heard of hard drive cloning, outside of a Raid 1, which I currently use with two 1 TB drives. It was available on the motherboard I installed and has worked flawlessly for the past 3 years.

Top
#361761 - 12/24/11 02:00 AM Re: Hard drive cloning [Re: CatBrat]
jakewash Offline
shareholder in the making

Registered: 12/26/03
Posts: 10415
Loc: Calgary, Alberta
I've been used Acronis for a year and it has worked for me every time use it.
_________________________
Jason
-----------------
TTTHHHPPPPPTTTT!

My HT

Top
#361768 - 12/24/11 04:29 AM Re: Hard drive cloning [Re: jakewash]
CV Offline
Founder, Axiom Upgrade Club
shareholder in the making

Registered: 07/20/06
Posts: 11677
Loc: Richland, WA, USA
Oh, I meant to respond to this. J.B., thanks for the heads-up on the WD Edition of Acronis True Image. It's doing what I want. I've cloned one drive, and I'll start the other when I'm done with my system tonight.

Top
#361803 - 12/24/11 02:22 PM Re: Hard drive cloning [Re: CV]
CV Offline
Founder, Axiom Upgrade Club
shareholder in the making

Registered: 07/20/06
Posts: 11677
Loc: Richland, WA, USA
New hard drives are in and seem to be doing fine. Old hard drives are out. I had a new hard drive dock to help with the process, too:

Thermaltake BlacX Duet 5G ST0022U ABS Pl... Station, Black

I had a single-drive eSATA version but felt like upgrading to a dual-drive. This one uses USB 3.0. I didn't actually time it, but I think it took like 4-5 hours per drive. One drive had ~600 gigs on it, and the other had ~800 gigs.

Top

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,224 Registered Members
15 Forums
23,992 Topics
424,049 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13567
CV 11677
MarkSJohnson 11437
2 registered (Kevin1, norap)
85 Guests and
2 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup