Get Free, Friendly, Expert Advice
Call 1-888-352-9466 or email

Designed and Manufactured in Canada Since 1980


AxiomAudio Blog
Wall'O'Fame
Solarrdadd's 7.1 Apartment HT!
A promise is A promise... Axiom's second home
Who's Online
0 registered (), 57 Guests and 7 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Financing
Forum Stats
13,368 Registered Members
11 Forums
23,137 Topics
409,173 Posts

Most users ever online: 378 @ 02/24/13 04:33 PM
Top Posters
Ken.C 17881
pmbuko 16335
SirQuack 13356
CV 11437
MarkSJohnson 11106
Meanwhile On Facebook
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
Rate This Topic
#402732 - 04/09/14 12:06 PM Sub acting weird
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1265
Loc: Canada
One of my subs is acting up.
It started when I connected a fourth sub to my system to see what improvement might be had. Of course I made adjustments to everything at the time so there could be other variables.
The sub is outputting bass/sound a little to long. When watching a movie it acts normal but when the scene goes dead quite you can hear it. I would compare the sound to that on a tv when there's no reception, just way lower.
During the movie it acts/sounds like it should and adds to the sensation of being there but when the scene goes silent it hangs on for a second or two and then cuts out. I find it distracting.
I've unplugged it several times, have re ran cables etc.
Is is possible that having them set soo low at the receiver (-10) is causing this?
As a reference, three powered subs are routed from one output on the receiver(1 of the subs has 1 source in 2 out), the sub making sound is on its own output from the receiver. If anything the other output should behaving issues.
I'm going to swap two of the subs, any other ideas?


Edited by brwsaw (04/09/14 12:08 PM)
_________________________
Living on the iPad these days...creeping into the HT at night...

Top
#402733 - 04/09/14 12:22 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 658
Loc: PEI, Canada
I had a similar issue using plain jane RCA cables instead of shielded coax when splitting a signal. The subs would come on and stay on, and on, and on..... Had to unplug and sort out.

The fix in my case was to upgrade the sub cables to 75ohm shielded coaxial terminated with better ends. I ended up buying monster shielded RCA cables from the surplus section in princess auto. 15$ or so.

When I divided an already low signal I ran into issues. In your case, if not the cables, I would try a higher output setting from the AVR and turn each sub output down manually. This way hopefully each sub amp gets the input signal needed to behave properly.

Hope this helps. smile


Edited by Serenity_Now (04/09/14 12:23 PM)
_________________________
i miss surround sound. officially.

Top
#402734 - 04/09/14 12:29 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
MarkSJohnson Offline
shareholder in the making

Registered: 09/27/04
Posts: 11106
Loc: Central NH
Sounds like a ground loop hum.
_________________________
::::::: No disrespect to Axiom, but my favorite woofer is my yellow lab :::::::

Top
#402736 - 04/09/14 12:53 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 658
Loc: PEI, Canada
It could be, though there was no mention of constant noise floor or hum.

Ground loops are not fun....
_________________________
i miss surround sound. officially.

Top
#402753 - 04/09/14 04:15 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1265
Loc: Canada
Its not a ground loop hum, I've already been through that.
The sound is just a low drone. Its not loud and the sub outputs everything else properly. Its the way it hangs on when everything else is silent and then goes silent as it should have 1-3 seconds earlier. It happens at every silent scene.
_________________________
Living on the iPad these days...creeping into the HT at night...

Top
#402767 - 04/09/14 08:41 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
BobKay Offline
connoisseur

Registered: 03/23/10
Posts: 3302
Loc: Massachusetts Badlands
All subs act weird, especially those who teach Latin or Gym.
_________________________
..and so he hobbled forward...

Top
#402888 - 04/11/14 05:22 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 658
Loc: PEI, Canada
Get it sorted brwsaw?
_________________________
i miss surround sound. officially.

Top
#402926 - 04/11/14 10:05 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1265
Loc: Canada
Yep.
I unplugged them all and left them that way.
I am thinking I'll sell a few for parts and try to find a pair to my PS1200.
_________________________
Living on the iPad these days...creeping into the HT at night...

Top
#402944 - 04/12/14 10:21 AM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 658
Loc: PEI, Canada
Ha! Sometimes easy is best. smile
_________________________
i miss surround sound. officially.

Top
#402958 - 04/12/14 12:41 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1265
Loc: Canada
The HP's really sound good on their own.
I'll need subs for my boom heavy movies but for everything else I already enjoying them without subs.
_________________________
Living on the iPad these days...creeping into the HT at night...

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Home  |  Corporate Info  |  Products  |  Message Board  |  FAQs  |  Warranty  |  Site Map  |  Privacy Statement   |  Contact Us

©2015 Colquhoun Audio Laboratories Limited
All Rights Reserved.