You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » Technical Questions » EP600 Hum

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
Rate This Topic
#339198 - 02/19/11 02:56 PM EP600 Hum
Babyface Offline
frequent flier

Registered: 12/17/05
Posts: 17
Loc: Virginia Beach
I've had my EP600 for a long time. Started buzzing recently. I doubt it's ground loop. Disconnected from the LFE input and plugged with a cheater plug and it's still humming. Removing the ground screw makes it much worse. any advice

The sub is out of warranty by about 2 months, if the amp needs replacing, any clue what they cost?

Top
#339207 - 02/19/11 04:49 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4116
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
If you haven't made any changes to your system such as adding any new electronic components or cables and cheated the ground on the sub I highly doubt it is ground loop issue that is causing the humming. Does the sub still hum when there is no connection to the receiver, just plugged into the wall outlet?

It could very well be that the amp has kicked the bucket. Call support.
_________________________
I’m armed and I’m drinking. You don’t want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
#339212 - 02/19/11 05:16 PM Re: EP600 Hum [Re: BlueJays1]
jakewash Offline
shareholder in the making

Registered: 12/26/03
Posts: 10415
Loc: Calgary, Alberta
If the sub still hums with only the eletrical power feed plugged into the wall then it is the amp and a call to Axiom should be done ASAP. I would hope they still cover it if it is just 2 months out of warranty or at least are very generous with costs.
_________________________
Jason
-----------------
TTTHHHPPPPPTTTT!

My HT

Top
#339213 - 02/19/11 05:27 PM Re: EP600 Hum [Re: jakewash]
SirQuack Offline
shareholder in the making

Registered: 01/29/04
Posts: 13567
Loc: Iowa
I agree, I hate it when electronics go kapooey 1-2 months after warranty. I swear manufacturers do this on purpose. smile I would call Axiom right away, they man the ones late.
_________________________
M80s-VP180-4xM22ow-4xM3ic-EP600-2xEP350
Anthem AVM60 Outlaw 7700 Emotiva A500 Epson 5040UB



Top
#339214 - 02/19/11 05:47 PM Re: EP600 Hum [Re: SirQuack]
Babyface Offline
frequent flier

Registered: 12/17/05
Posts: 17
Loc: Virginia Beach
It's a light, persistent hum. It's there even if the sub is just plugged into the wall. I think I was wrong on the warranty. Apparently the amp is only 3 years? I bought it Christmas '05.

The sub seems to works fine other than the hum. It's just noticeable and kind of bothersome. I can't unhear it. Cheater plug does nothing. Turning it off and unplugging it are the only solutions. I honestly think it started after my circuit breaker clipped one time recently. It's faint enough that maybe I missed until recently, but like I said, I can't unhear it.

I've contacted support. Hopefully I can find a resolution.

Top
#339216 - 02/19/11 05:49 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
CV Online   confused
Founder, Axiom Upgrade Club
shareholder in the making

Registered: 07/20/06
Posts: 11677
Loc: Richland, WA, USA
Yeah, I hope they have a nice resolution for you. That hum would bother me a lot.

Top
#339224 - 02/19/11 06:21 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
Jc Offline

aficionado

Registered: 06/27/06
Posts: 524
Loc: Sherbrooke, QC, Canada
Originally Posted By: Babyface
. . . I honestly think it started after my circuit breaker clipped one time recently . . .

Have you tried plugging it on a different circuit?
_________________________
jc

Top
#339226 - 02/19/11 06:36 PM Re: EP600 Hum [Re: Jc]
Babyface Offline
frequent flier

Registered: 12/17/05
Posts: 17
Loc: Virginia Beach
Originally Posted By: Jc

Have you tried plugging it on a different circuit?


Yes, it doesn't seem to matter.

Top
#339227 - 02/19/11 06:38 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
Babyface Offline
frequent flier

Registered: 12/17/05
Posts: 17
Loc: Virginia Beach
I don't mind paying to replace the amp(too much). Hopefully it would be an updated version, as mine is a v1. Although I don't know if later versions shared the shape amp shape.

For now I just turn it off when I'm not watching TV. Just knowing it's there erks me though. Should be silent.

Top
#339235 - 02/19/11 07:52 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
SirQuack Offline
shareholder in the making

Registered: 01/29/04
Posts: 13567
Loc: Iowa
If it is under warranty I would assume you should not have to pay anything.
_________________________
M80s-VP180-4xM22ow-4xM3ic-EP600-2xEP350
Anthem AVM60 Outlaw 7700 Emotiva A500 Epson 5040UB



Top
#339236 - 02/19/11 08:38 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4116
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
Originally Posted By: Babyface
I don't mind paying to replace the amp(too much). Hopefully it would be an updated version, as mine is a v1. Although I don't know if later versions shared the shape amp shape.

For now I just turn it off when I'm not watching TV. Just knowing it's there erks me though. Should be silent.


It would be very important to tell them the amp version v1 and also if you will need the adapter they ship with their subwoofers with the replacement amp. Not sure if the connection you are using currently is RCA or XLR. It wouldn't hurt to also measure the length of the wires that make the connections to make sure your replacement is the same for proper orientation and installation of the new plate amp.
_________________________
I’m armed and I’m drinking. You don’t want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
#339492 - 02/22/11 02:01 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
Babyface Offline
frequent flier

Registered: 12/17/05
Posts: 17
Loc: Virginia Beach
About what I thought. Roughly $600 to replace the amp. I'll have to mill it over. So far I've been dealing with it ok. $600 is enough money to consider using it as a down payment on a different sub.

I think the support agent is probably 3rd party, so the questions I have will have to relayed through him to Axiom. But I am interested to see if I would get an updated version of the amp and what features I would gain if any.

Top
#339520 - 02/22/11 03:59 PM Re: EP600 Hum [Re: Babyface]
Jc Offline

aficionado

Registered: 06/27/06
Posts: 524
Loc: Sherbrooke, QC, Canada
Hi Babyface,
The replacement amplifier is an Axiom Canadian desing and fabrication and, commes directly from Axiom Canadian factory, no middleman. It will be different than the one you have now; it will be the latest version. You can see how it looks at EP600 Amp

There will be a small difference the knobs will be black.
_________________________
jc

Top
#340296 - 02/27/11 11:57 AM Re: EP600 Hum [Re: Jc]
obsi Offline
old hand

Registered: 11/14/09
Posts: 89
Loc: Philippines
And if it still hums, maybe it just really doesn't know the words...
_________________________
Velo DD18,2xAxiom EP500,2xeD A7-450,2xSVS PB13U,2xSVS SB13P,2xInfinity Kappa12mbm, 2xB&W PCS8

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,224 Registered Members
15 Forums
23,991 Topics
424,046 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13567
CV 11677
MarkSJohnson 11437
1 registered (CV)
62 Guests and
3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup