Get Free, Friendly, Expert Advice
Call 1-866-244-8796 or email

Designed and Manufactured in Canada Since 1980


AxiomAudio Blog

Blind Listening Tests

Sneak Peek into Axiom’s Current Research and Development

Axiom’s Newest Speaker: The In-Ceiling M3

Wall'O'Fame
Experimental Atmos
Greetings fellow Axiom owners...
Who's Online
3 registered (MarkSJohnson, oakvillematt, brwsaw), 57 Guests and 5 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Financing
Forum Stats
13329 Members
11 Forums
22920 Topics
405216 Posts

Max Online: 378 @ 02/24/13 04:33 PM
Top Posters
Ken.C 17789
pmbuko 16289
SirQuack 13341
CV 11236
MarkSJohnson 10942
Meanwhile On Facebook

Did you get your "Golden Email"? The great gift certificate email giveaway star...

Here's a helpful article for everyone looking at putting a new stereo or home th...

Interesting article about who's getting the money from streaming radio services...

Topic Options
Rate This Topic
#320996 - 09/01/10 07:42 PM EP175 no sound
StevetheWW Offline
newbie

Registered: 09/01/10
Posts: 3
Hello all, I have a 5 year old EP175 that has seemed to give up the ghost. I have no sound comming from it but I have power. I checked the fuse and its good. There is no sound when I plug/un-plug the RCA input like there normally used to be. I am not 100% sure its not the receiver but I am not sure how to test that.

Any ideas?

Thanks in advance.

Top
#320997 - 09/01/10 07:51 PM Re: EP175 no sound [Re: StevetheWW]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4079
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
Hi StevetheWW,

Check the cable at the receiver pre-out level if it is correctly inserted or if there is any noticeable damage with the input. Double check the menu settings of the receiver that the subwoofer is set to yes/on. Check the controls on the back of the sub itself.

As a last resort, turn off the EP175 and unplug it from the electrical outlet for a few hours. Re-connect the cables and try again if you can hear any sound.

P.S. You can also check internally if a wire is disconnected.
_________________________
I’m armed and I’m drinking. You don’t want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
#320998 - 09/01/10 07:52 PM Re: EP175 no sound [Re: StevetheWW]
CatBrat Offline
axiomite

Registered: 08/05/09
Posts: 5914
Loc: Milky Way Galaxy
I've heard it said to plug rca into subwoofer, but unplug other end and put a 9 volt battery on the 2 different connections on the plug and see if the speaker moves in or out when you do this. If it moves then it's probably not the SW.

Top
#320999 - 09/01/10 07:55 PM Re: EP175 no sound [Re: BlueJays1]
StevetheWW Offline
newbie

Registered: 09/01/10
Posts: 3
Originally Posted By: Dr.House
Hi StevetheWW,

Check the cable at the receiver pre-out level if it correctly inserted or any damage. Double check the menu settings of the receiver that the subwoofer is set to yes/on. Check the controls on the back of the sub itself.

As a last resort, turn off the EP175 and unplug it from the electrical outlet for a few hours. Re-connect the cables and try again if you can hear any sound.

P.S. You can also check internally if a wire is disconnected.


I have tried all of those suggestions. I have triple checked all the receiver settings. I even tried a new RCA cable.

Top
#321000 - 09/01/10 08:00 PM Re: EP175 no sound [Re: CatBrat]
StevetheWW Offline
newbie

Registered: 09/01/10
Posts: 3
Originally Posted By: CatBrat
I've heard it said to plug rca into subwoofer, but unplug other end and put a 9 volt battery on the 2 different connections on the plug and see if the speaker moves in or out when you do this. If it moves then it's probably not the SW.


I just tried this trick and nothing out of the sub. I am guessing the amp must be blown??

Top
#321001 - 09/01/10 08:00 PM Re: EP175 no sound [Re: StevetheWW]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4079
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
Try leaving it unplugged for a few hours and not just on/off instantly (if you have not done already).

If you have an extra receiver, hook the EP175 up to it.
_________________________
I’m armed and I’m drinking. You don’t want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
#321031 - 09/01/10 10:20 PM Re: EP175 no sound [Re: StevetheWW]
JohnK Offline
shareholder in the making

Registered: 05/11/02
Posts: 10405
Steve, welcome. Yes, leave the sub unplugged for a substantial period of time, but first disconnect one of your main speaker wires and connect it instead to the corresponding pair of speaker level inputs on the EP175(disconnect the coaxial cable RCA plug)to determine that the problem isn't in the receiver sub out.
_________________________
-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.



Top



Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Home  |  Corporate Info  |  Products  |  Message Board  |  FAQs  |  Warranty  |  Site Map  |  Privacy Statement   |  Contact Us

©2014 Colquhoun Audio Laboratories Limited
All Rights Reserved.