Get Free, Friendly, Expert Advice
Call 1-866-244-8796 or email

Designed and Manufactured in Canada Since 1980


AxiomAudio Blog

Blind Listening Tests

Sneak Peek into Axiom’s Current Research and Development

Axiom’s Newest Speaker: The In-Ceiling M3

Wall'O'Fame
Greg's pseudo-HT room
EP175v4 with M3v4
Who's Online
2 registered (onn, fredk), 34 Guests and 4 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Financing
Forum Stats
13336 Members
11 Forums
22945 Topics
405834 Posts

Max Online: 378 @ 02/24/13 04:33 PM
Top Posters
Ken.C 17809
pmbuko 16298
SirQuack 13344
CV 11273
MarkSJohnson 10966
Meanwhile On Facebook

Shopping made easy! Need it by the 24th? Upgrade to air shipping for just $20!...

Just two more days! Better tell your gift-givers! http://axiomaudio.com/holida...

So many people took advantage of the weekend sales! Lots of auditioning about t...

Only a few hours left to get a gift card worth up to 25% of your purchase! http:...

Topic Options
Rate This Topic
#405024 - 06/04/14 10:09 AM subwoofer EP 400 timber noise issue
diwakarv Offline
newbie

Registered: 06/04/14
Posts: 2
Hi Guys,
New to this forum,I have this issue with Axiom subwoofer ( EP 400) like wood chamber vibrating at louder volumes. This is placed on Auralex Ampdude to provide isolation from wooden floor.
There are no visible cracks or speaker damage
Any suggestions to fix it ?
https://www.youtube.com/watch?v=yfVHm7ZEjwk ( Back side of sub with high volumes)
https://www.youtube.com/watch?v=dE062FyBlSg No sound ( general condition)
https://www.youtube.com/watch?v=VyObSo0mM_Q ( low sound, sort of O.K)
https://www.youtube.com/watch?v=0SMBoGRgRFY Timber sound ( with high volumes)

Top
#405035 - 06/04/14 11:48 AM Re: subwoofer EP 400 timber noise issue [Re: diwakarv]
chesseroo Offline
connoisseur

Registered: 05/13/02
Posts: 4849
Loc: western canada
Two things:
1) the volume at which you were using the speaker in at least one of those videos looks like it is pushing the driver to its maximum excursion which can damage the driver. This will create a solid thumping noise as the driver cannot pull backward any further into the voice coil.

2) the noise in the back sounds like either a loose cable inside, a loose part on the circuit board or a loose screw which also would sound louder if the speaker is pushed harder

I suggest you contact Axiom customer support line via phone for the fastest response to your concerns.

(Incidentally, if you use the EP400 at such volume levels, you might want to consider a larger subwoofer that has greater power and output capability.)


Edited by chesseroo (06/04/14 11:49 AM)
_________________________
"Those who preach the myths of audio are ignorant of truth."

Top
#405041 - 06/04/14 12:08 PM Re: subwoofer EP 400 timber noise issue [Re: diwakarv]
exlabdriver Offline
connoisseur

Registered: 09/07/11
Posts: 1063
Diwa:

Welcome & thanks for coming over from AVS. Again I get no sound out of the first video but the last 2 are OK.

I've never experienced anything like this with my pair. As chesseroo said, sounds like some kind of signal input problem or a loose component. Did you try it at various volume levels with the input cable disconnected?

I run my EP400s at about 12:30 on the Volume Control that give me music peaks at around 90 Db. While the internal DSP should protect the sub, it is unwise to run it (or any component) flat out, IMO.

Hopefully the wizards at Axiom will be able to help...

TAM

Top
#405067 - 06/04/14 06:41 PM Re: subwoofer EP 400 timber noise issue [Re: diwakarv]
Serenity_Now Offline
devotee

Registered: 03/28/14
Posts: 310
Loc: PEI, Canada
Tighten amp plate screws till snug. Tighten driver screws till snug. Tighten speaker binding posts till snug.

Turn your sub volume down. You are asking too much of it.

It is bleeding. frown

Top
#405083 - 06/05/14 09:08 AM Re: subwoofer EP 400 timber noise issue [Re: diwakarv]
diwakarv Offline
newbie

Registered: 06/04/14
Posts: 2
Thanks guys for reply.
Reason I am running at that volume because my speakers are very sensitive. Here is my setup and sub is driven from pre amp.


Focal Electra 1027 BE
Pre amp : Emotiva XSP1
Amp : Conrad Johnson classic sixty amp
Sub: Axiom Audio EP400 Subwoofer
DAC : for now, Dragonfly

Top
#405086 - 06/05/14 09:28 AM Re: subwoofer EP 400 timber noise issue [Re: diwakarv]
J. B. Offline
connoisseur

Registered: 01/19/11
Posts: 1274
Loc: Quebec, Canada
from what i've seen, it's convulsing.
_________________________
See:http://www.blu-ray.com/community/gallery.php?member=Gelli
or: Axiom Gallery

Top
#405095 - 06/05/14 01:08 PM Re: subwoofer EP 400 timber noise issue [Re: diwakarv]
exlabdriver Offline
connoisseur

Registered: 09/07/11
Posts: 1063
I am surprised that its DSP isn't kicking in to limit the driver from the huge excursions seen on the video.

I still believe that you should try the sub at Max Volume without being connected to your Pre Amp for a while. If it is completely quiet with no visible driver movement, then the problem is likely external from the sub, ie, way too much input signal or whatever...

TAM

Top



Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Home  |  Corporate Info  |  Products  |  Message Board  |  FAQs  |  Warranty  |  Site Map  |  Privacy Statement   |  Contact Us

©2014 Colquhoun Audio Laboratories Limited
All Rights Reserved.