Get Free, Friendly, Expert Advice
Call 1-866-244-8796 or email

Designed and Manufactured in Canada Since 1980


AxiomAudio Blog

Sneak Peek into Axiom’s Current Research and Development

Axiom’s Newest Speaker: The In-Ceiling M3

Outdoor Speaker Placement

Wall'O'Fame
Experimental Atmos
Greetings fellow Axiom owners...
Who's Online
4 registered (Socketman, Aaron75, medic8r, Boltron), 152 Guests and 4 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Financing
Forum Stats
13323 Members
11 Forums
22900 Topics
404629 Posts

Max Online: 378 @ 02/24/13 04:33 PM
Top Posters
Ken.C 17782
pmbuko 16280
SirQuack 13337
CV 11208
MarkSJohnson 10903
Meanwhile On Facebook

󾓶 The first review of the LFR880s is out! "If you are adding or upgrading stere...

So much going on in this month's newsletter - new product announcements, a new v...

Love this comment from Doug T! "The M22 bookshelf speakers sound so clean and a...

Page 2 of 7 < 1 2 3 4 5 6 7 >
Topic Options
Rate This Topic
#262726 - 06/06/09 11:53 AM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: BlueJays1]
jakewash Offline
shareholder in the making

Registered: 12/26/03
Posts: 10398
Loc: Calgary, Alberta
After reading all this I was thinking the same thing, possibly a ground loop causing some weird issues.
_________________________
Jason
-----------------
TTTHHHPPPPPTTTT!

My HT

Top
#262728 - 06/06/09 12:08 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: majik]
majik Offline
local

Registered: 09/28/08
Posts: 289
if it's droning and a scene comes up with a big thump... then it switches over to the the Heli effect but not vice-versa...

What should the LFE level be on the receiver?

I've set frequency level to 80
channel levels are now at 1
sub level is at 0.0

In the user guide, when using the manual setup, then going to audio setup up, then ext. in it recommends setting sub to +15db?? is this right? What is Ext. In anyway? What is it for?
_________________________
- Majik

Epic 80 system
Ep 800
Denon 3808
Optoma HD20
PS3
vp180
extra QS8s (to come soon)

Top
#262730 - 06/06/09 12:18 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: majik]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4079
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
Your settings seem fine. Disregard the Ext. In settings, that deals with hooking up a multi-channel device such as a SACD or Blu-ray through analog cables. When using Ext. In, the sub needs atleast a 10db boost hence the recommended 15db. These settings have nothing to do with your other subwoofer settings, they are completely separate and are not the issue.

I would recommend trying attaching a 3 prong to 2 prong adapter to the power cord on the EP800 and see if those strange sounds go away. You can pick them up at a hardware store for a couple of bucks. They look like this (link below). This is not a permanent fix if it works because it defeats the ground but it is worth trying as a troubleshooting measure.

http://www.enjoythemusic.com/SuperiorAudio/equipment/0107/plug.jpg
_________________________
Iím armed and Iím drinking. You donít want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
#262731 - 06/06/09 12:43 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: BlueJays1]
SirQuack Offline
shareholder in the making

Registered: 01/29/04
Posts: 13337
Loc: Iowa
Like the others, this seems like some sort of ground loop thing. Once you figure that out, then run Audyssey correctly, go back and fine tune the receivers settings and leave the sub settings alone.
_________________________
M80s-VP180-QS8s-EP600-2xEP350 Denon3808 Outlaw7700
M22-OWM22-VP100-Denon2805
Audio Nirvana

Top
#262732 - 06/06/09 12:55 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: BlueJays1]
majik Offline
local

Registered: 09/28/08
Posts: 289
Okay, so here's what I did to solve the issue... I set the sub dial to 80, then configured the channel levels and the frequency... played the same scenes and no more issues, then I set the dial to bypass and everything seems to be okay.... EXCEPT... for my music playing from the ipod using a cable connected to the cd input on the amp and the 3.5mm headphone jack on the ipod... yesterday when I first set up the sup it was working fine, now, i'm barely getting anything (better thump from the m80s).

Another thing, the bass that DOES come from it seems... distorted some how, more of a vibration/rumble than a thump - Not normal when playing reggae (bog marley). But when playing movies from the ps3, i do get thumps when it's supposed to be. Any ideas?

I'll tell you what I'm going to be one happy camper when all this gets figured out and I can just turn on the receiver and get that bass pumpin' like it's supposed to!
_________________________
- Majik

Epic 80 system
Ep 800
Denon 3808
Optoma HD20
PS3
vp180
extra QS8s (to come soon)

Top
#262733 - 06/06/09 01:00 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: majik]
majik Offline
local

Registered: 09/28/08
Posts: 289
when you say Ground loop, should I try using another outlet? Come to think of it you may be right, because the sub was working last night although, I wasn't to happy with the how little thump it was giving me, then I moved it to a new spot and changed sockets. I'm going to try it out and see what I come up with.

Can I use an extension cord/power bar or can that have a negative effect on the sub's output? I like where it is right now and will have to use one if I want to change outlets
_________________________
- Majik

Epic 80 system
Ep 800
Denon 3808
Optoma HD20
PS3
vp180
extra QS8s (to come soon)

Top
#262734 - 06/06/09 01:16 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: majik]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4079
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
Try changing outlets. I would also ditch the iPod (strictly for portable use) and transfer all the music to the PS3 and use the PS3 as your source for playing all your music and movies.
_________________________
Iím armed and Iím drinking. You donít want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
#262735 - 06/06/09 01:26 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: BlueJays1]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4079
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
Do you use any type of equilization settings or "sound enhancements" on your iPod, those settings most certainly can cause distortion.
_________________________
Iím armed and Iím drinking. You donít want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
#262737 - 06/06/09 02:09 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: BlueJays1]
majik Offline
local

Registered: 09/28/08
Posts: 289
House, the thing is when I'm playing the ipod.. the drivers barely move until i crank up the volume... then they get going big time. After that I can lower the volume ant the drivers will still be working... it's almost as if something is preventing them from receiving all the info they need to get them moving.

And I checked on the ipod, no enhancement settings are on.
_________________________
- Majik

Epic 80 system
Ep 800
Denon 3808
Optoma HD20
PS3
vp180
extra QS8s (to come soon)

Top
#262738 - 06/06/09 02:17 PM Re: problems with the EP800... AGAIN!!! [Re: majik]
BlueJays1 Offline
connoisseur

Registered: 09/19/08
Posts: 4079
Loc: Porch,enjoying Bombay Sapphire
Do you use any preset equilization (rock, jazz, classical) or custom. Check the equilizer on the iPod, turn it off, if you can't turn it off set it flat like a straight line right down the middle.

Also check the volume on the iPod itself which could be a factor in having to crank the volume on the Denon. Set the iPod volume to 90% see if that helps at all.

Has the humming gone away when changing outlets?
_________________________
Iím armed and Iím drinking. You donít want to listen to advice from me, amigo.

-Max Payne

Top
Page 2 of 7 < 1 2 3 4 5 6 7 >



Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Home  |  Corporate Info  |  Products  |  Message Board  |  FAQs  |  Warranty  |  Site Map  |  Privacy Statement   |  Contact Us

©2014 Colquhoun Audio Laboratories Limited
All Rights Reserved.