You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » Technical Questions » Router questions...

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
Rate This Topic
#289415 - 01/30/10 05:35 PM Router questions...
Potatohead Offline
aficionado

Registered: 05/14/09
Posts: 670
Loc: Vancouver
I know this has nothing to do with Axiom, but I also know I'll get an answer here .

Currently have a wi-fi setup throughout the house, but it doesn't work in my thearte room, I guess because with four layers of drywall and insulation etc it can't get through very well. I ran a 100' cable from my router to that room and have been using my computer/360 with that.

Is it possible to run another wireless router off of this cable? If so, can I use the same network or would it have to be a different one?

Also, is it possible to put a new end on a Cat5/6 ethernet cable? It works fine, but the clip is dodgy and it sometimes pulls out.

Thanks!

Top
#289416 - 01/30/10 05:53 PM Re: Router questions... [Re: Potatohead]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 18044
Loc: NoVA
Yes, yes/maybe, yes.

To amplify,

Yes, you can run another wireless access point (you don't want to use it as a router) off of this cable. You can use the same network name, and I believe most systems will accept it as the same network; I'm a little dodgy on this one, since the last time I did it was years ago with a couple of Airport Base Stations.

You can definitely put a new end on ethernet cables; all you need is a crimping tool. You can find these at Home Depot, actually.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#289426 - 01/30/10 07:30 PM Re: Router questions... [Re: Ken.C]
ClubNeon Offline
connoisseur

Registered: 02/06/09
Posts: 3466
Loc: Western Maryland, USA
I agree with all of that, and to clear up the dodgyness: If you want to be able to "roam" from the wireless router, to the access point in the theater, both networks will need to have the same SSID, and encryption key. Might help if the products are of the same brand, and perhaps series of production, but neither matter so much.
_________________________
Pioneer PDP-5020FD, Marantz SR6011
Axiom M5HP, VP160HP, QS8
Sony PS4, surround backs
-Chris

Top
#289490 - 01/31/10 01:42 AM Re: Router questions... [Re: ClubNeon]
Potatohead Offline
aficionado

Registered: 05/14/09
Posts: 670
Loc: Vancouver
I can get the same brand, no problem. I should add I do not want to use this second router to do anything other than provide wi-fi for my laptop in my theatre room, and it would be hard-wired to my 360.

I have all the wiring tools I'll ever need, crimper is no problem although my wife likes to use them as pliers . Is the ethernet cable just a single wire inside? I thought it may be like an HDMI cable with several wires, the connector has about 7 or 8 pins, so I am not sure.




Edited by Potatohead (01/31/10 01:43 AM)

Top
#289492 - 01/31/10 01:43 AM Re: Router questions... [Re: Potatohead]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 18044
Loc: NoVA
Oh, I mean a specialized crimping too. To do it with a regular crimping tool is to invite insanity, I suspect.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#289493 - 01/31/10 01:44 AM Re: Router questions... [Re: Ken.C]
Potatohead Offline
aficionado

Registered: 05/14/09
Posts: 670
Loc: Vancouver
 Originally Posted By: kcarlile
Oh, I mean a specialized crimping too. To do it with a regular crimping tool is to invite insanity, I suspect.


haha, alright, I guess any place that sells the connectors would have the tool (computer store I assume).

Edit: Looks like there are 8 wires inside... Should be fun!


Edited by Potatohead (01/31/10 01:46 AM)

Top
#289494 - 01/31/10 01:45 AM Re: Router questions... [Re: Potatohead]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 18044
Loc: NoVA
Or Amazon. I assume they have the same thing on the northern side of the border.


Edited by kcarlile (01/31/10 01:46 AM)
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#289496 - 01/31/10 01:53 AM Re: Router questions... [Re: Ken.C]
Potatohead Offline
aficionado

Registered: 05/14/09
Posts: 670
Loc: Vancouver
Cool, I buy from Amazon USA all the time so that works for me. I don't think I'll need a 100 pack of connectors though (lol) 10 should be plenty.

Top
#289499 - 01/31/10 02:32 AM Re: Router questions... [Re: Potatohead]
ClubNeon Offline
connoisseur

Registered: 02/06/09
Posts: 3466
Loc: Western Maryland, USA
You can find plenty of tutorials online for "terminating cat 5 cable". It's not hard. I used to do it all the time, but then I got a promotion. \:\)
_________________________
Pioneer PDP-5020FD, Marantz SR6011
Axiom M5HP, VP160HP, QS8
Sony PS4, surround backs
-Chris

Top
#289500 - 01/31/10 02:39 AM Re: Router questions... [Re: ClubNeon]
CV Offline
Founder, Axiom Upgrade Club
shareholder in the making

Registered: 07/20/06
Posts: 11677
Loc: Richland, WA, USA
From terminator to savior of mankind?

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,232 Registered Members
15 Forums
24,007 Topics
424,185 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13571
CV 11677
MarkSJohnson 11437
0 registered ()
184 Guests and
3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup