You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » Technical Questions » 7.1 rear surounds no sound

Page 1 of 3 1 2 3 >
Topic Options
Rate This Topic
#290509 - 02/04/10 09:17 PM 7.1 rear surounds no sound
neverbored Offline
newbie

Registered: 02/04/10
Posts: 4
Loc: Ontario, Canada
new setup, new user.
Should the rear surround speakers always provide sound in a 7.1 setup? They work fine but no sound comes from them except if I simulate 7.1.

Denon 3310CI
Oppo BDP83
M22s
VP150
Ep350
4xQS8
_________________________
Denon 3310CI
Oppo BDP83
M22s
VP150
Ep350
4xQS8

Top
#290512 - 02/04/10 09:40 PM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: neverbored]
tomtuttle Offline
axiomite

Registered: 06/20/03
Posts: 8488
Loc: Tacoma
Yeah, that's normal.

There really isn't much 7.1 content, with the exception of Blu-Ray. Anything else, your processor has to be told to make it up.
_________________________
bibere usque ad hilaritatem

Top
#290514 - 02/04/10 09:58 PM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: tomtuttle]
SirQuack Offline
shareholder in the making

Registered: 01/29/04
Posts: 13579
Loc: Iowa
Yep, I would recommend using Dolby Digital + PLIIx mode, that gives me the best results.
_________________________
M80s-VP180-4xM22ow-4xM3ic-EP600-2xEP350
AnthemAVM60 Outlaw7700 EmoA500 Epson5040UB SonyUBPX800



Top
#290518 - 02/04/10 10:07 PM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: SirQuack]
cb919 Offline
connoisseur

Registered: 02/17/09
Posts: 1166
Loc: Ottawa, Canada
Yup, sirquack is right, though I find for music I sometimes prefer Neo6 if your processor has it - seems to put less emphasis on the center channel.

For an awesome 7.1 discrete soundtrack, check out Chris Botti in Boston

Cheers,
_________________________
Dan
On-Wall M5HP LCR, QS8 & EP500 in 7.1

Top
#290520 - 02/04/10 10:19 PM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: cb919]
SirQuack Offline
shareholder in the making

Registered: 01/29/04
Posts: 13579
Loc: Iowa
Oh yeah Dan, I was mainly talking about movies. For music I still listen to a lot of 2 channel stuff, but have experimented with PLIIx Music, Neo6, and even 7 channel stereo modes. \:\)
_________________________
M80s-VP180-4xM22ow-4xM3ic-EP600-2xEP350
AnthemAVM60 Outlaw7700 EmoA500 Epson5040UB SonyUBPX800



Top
#290521 - 02/04/10 11:03 PM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: neverbored]
JohnK Offline
shareholder in the making

Registered: 05/11/02
Posts: 10634
NB, welcome. Of course the rear surrounds can't produce sound if no signal is sent to them. There's still very little actual discrete 7.1 material and so, yes, to use all your speakers you should apply processing such as DPLIIx with both 2-channel and 5.1 material to put them to work. "Simulate" perhaps isn't the best description of the process, since only the natural rear ambience mixed into the front channels or side surround channels is extracted and sent to the back surrounds where it belongs. Nothing artificial is added, but what's already there is reproduced a little more realistically.
_________________________
-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.



Top
#290534 - 02/05/10 12:08 AM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: JohnK]
PhillipD Offline
veteran

Registered: 01/19/10
Posts: 142
Loc: Grande Prairie, Alberta
Lions Gate Productions have some 7.1 ch material. If you are worried about them not working just flip it over to 7ch stereo for a sec or two.

Later
Phil

Top
#290541 - 02/05/10 01:06 AM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: PhillipD]
PhillipD Offline
veteran

Registered: 01/19/10
Posts: 142
Loc: Grande Prairie, Alberta
I found this great site you will have to check it out to find out all your 7.1CH BR movies.

Blu Ray stats...filter page

later
Phil

Top
#290545 - 02/05/10 03:32 AM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: PhillipD]
grunt Offline
connoisseur

Registered: 12/04/06
Posts: 3569
Loc: Nirvana
Thanks Phil, someone had posted that earlier but I had deleted the link in an overzealous cleaning of my favorites.
_________________________
3M80 2M22 6QS8 2M2 1EP500 Sony BDP-S590 Panny-7000 Onkyo-3007 Carada-134 Xbox Buttkicker AS-EQ1

Top
#290573 - 02/05/10 09:49 AM Re: 7.1 rear surounds no sound [Re: PhillipD]
cb919 Offline
connoisseur

Registered: 02/17/09
Posts: 1166
Loc: Ottawa, Canada
Geez - that's a great link Phil. Thanks. 1st time I've seen it.
_________________________
Dan
On-Wall M5HP LCR, QS8 & EP500 in 7.1

Top
Page 1 of 3 1 2 3 >

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,270 Registered Members
16 Forums
24,072 Topics
425,084 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13579
CV 11694
MarkSJohnson 11444
0 registered ()
206 Guests and
3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup