You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » Advice from Axiom Owners » SACD Question

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
Rate This Topic
#319695 - 08/23/10 06:52 PM SACD Question
2x6spds Offline
connoisseur

Registered: 03/16/02
Posts: 3139
Loc: CA, USA
Hello audio gurus, have a question, hope for an answer.

I picked up a Sony NS999ES DVD/SACD player. I have it hooked up as a source to an amplifier, no preamp.

Can I output SACD from the SACD player without a processor/preamp?
_________________________
Enjoy the Music. Trust your ears. Laugh at Folks Who Claim to Know it All.

Top
#319699 - 08/23/10 07:00 PM Re: SACD Question [Re: 2x6spds]
ClubNeon Offline
connoisseur

Registered: 02/06/09
Posts: 3466
Loc: Western Maryland, USA
If you like listening at "reference" level, sure, you can go without attenuating the signal with a pre-amp, and run the full line into the input of your amp. It's going to be LOUD (i.e. -0 dB, 100% volume all the time).
_________________________
Pioneer PDP-5020FD, Marantz SR6011
Axiom M5HP, VP160HP, QS8
Sony PS4, surround backs
-Chris

Top
#319700 - 08/23/10 07:05 PM Re: SACD Question [Re: ClubNeon]
2x6spds Offline
connoisseur

Registered: 03/16/02
Posts: 3139
Loc: CA, USA
Uh oh, I was not clear. The wee T-Amp has a volume control, just no processing capability, no function control - inputs for a single source, outputs to a single pair of speakers.

Thank you CN for your quick response. So, I don't need any outboard processing to get SACD output from the player to speakers?
_________________________
Enjoy the Music. Trust your ears. Laugh at Folks Who Claim to Know it All.

Top
#319703 - 08/23/10 07:07 PM Re: SACD Question [Re: 2x6spds]
Ken.C Offline
shareholder in the making

Registered: 05/03/03
Posts: 18044
Loc: NoVA
I wouldn't think so--since you're just talking stereo, you don't need to worry about level matching as you would with multichannel. Of course, with SACD, the original design has all that happening in the player in any case. So if you had, say, 6 T-amps all at the same volume level, that might even work.
_________________________
I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!

Top
#319704 - 08/23/10 07:10 PM Re: SACD Question [Re: Ken.C]
2x6spds Offline
connoisseur

Registered: 03/16/02
Posts: 3139
Loc: CA, USA
Funny you should say that, I do have 6, 2 channel T-Amps which I was going to use to put together a Frankenst-amp. Haven't unpacked them yet. If only there were a low price, high value multichannel audio processor/preamp.
_________________________
Enjoy the Music. Trust your ears. Laugh at Folks Who Claim to Know it All.

Top
#319724 - 08/23/10 09:16 PM Re: SACD Question [Re: 2x6spds]
ClubNeon Offline
connoisseur

Registered: 02/06/09
Posts: 3466
Loc: Western Maryland, USA
There will be variance from device to device, I wouldn't count on the same position on each dial to provide the same output level.

Hopefully the SACD player will generate pink noise (my Pioneer DV-79AVi does) so you can balance the levels of each amp. Perhaps marking a few positions on each where the output levels are equal.
_________________________
Pioneer PDP-5020FD, Marantz SR6011
Axiom M5HP, VP160HP, QS8
Sony PS4, surround backs
-Chris

Top
#319744 - 08/24/10 12:12 AM Re: SACD Question [Re: ClubNeon]
oldskoolboarder Offline
connoisseur

Registered: 05/25/03
Posts: 2185
Loc: Menlo Park, CA
You might find a 2 channel mix on some SACDs, at least I recall that my Eagles DVDA had a 2 channel mix. And when I played that on my ASL WAV25's, wow, that sounded FANTASTIC.

Top
#319747 - 08/24/10 12:34 AM Re: SACD Question [Re: oldskoolboarder]
ClubNeon Offline
connoisseur

Registered: 02/06/09
Posts: 3466
Loc: Western Maryland, USA
I think every SACD I own has a 2-channel mix. Not saying that every one will, but a good majority. There are also quite a few which only have the CD layer, and 2-channel on the SACD layer, no multi-channel at all. There are also some odd-balls which have 3-channel or quadraphonic mixes. Even a couple with 6-channel mixes, where what would normally be the sub-woofer channel is assigned a full-frequency mix, intended to be played from over-head.

But yeah, the ones I own have the CD layer, a 2-channel mix, and a 5-channel mix (don't know if most have a dedicated .1 or if it just the processor making that from the crossover point).
_________________________
Pioneer PDP-5020FD, Marantz SR6011
Axiom M5HP, VP160HP, QS8
Sony PS4, surround backs
-Chris

Top
#319755 - 08/24/10 01:09 AM Re: SACD Question [Re: ClubNeon]
2x6spds Offline
connoisseur

Registered: 03/16/02
Posts: 3139
Loc: CA, USA
There are hybrid SACD discs, that is, discs with both redbook and SACD tracks. Some SACD discs are 2 channel, some multi channel but which would play on a 2 channel system.

I played a hybrid SACD disc, Dvorak's New World Symphony - the NS999ES played in CD resolution. I tried to play the SACD Dark Side of the Moon, and no output at all.

Bummed.
_________________________
Enjoy the Music. Trust your ears. Laugh at Folks Who Claim to Know it All.

Top
#319756 - 08/24/10 02:27 AM Re: SACD Question [Re: 2x6spds]
grunt Offline
connoisseur

Registered: 12/04/06
Posts: 3569
Loc: Nirvana
I’ve got a lot of SACDs and none of them have both multi-channel 2ch SACD audio. The multi-channels that do have 2ch tracks are as 2x6 says hybrids mostly with redbook standard CD layers.

Most if not all of my DVD-A disks have do have both multi-channel and 2ch.
_________________________
3M80 2M22 6QS8 2M2 1EP500 Sony BDP-S590 Panny-7000 Onkyo-3007 Carada-134 Xbox Buttkicker AS-EQ1

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,260 Registered Members
16 Forums
24,055 Topics
424,825 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13576
CV 11681
MarkSJohnson 11444
0 registered ()
45 Guests and
3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup