Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
M22v3 tweeter stopped working
#349090 05/25/11 12:41 PM
Joined: Jun 2010
Posts: 48
M
buff
OP Offline
buff
M
Joined: Jun 2010
Posts: 48
My M22v3 tweeter stopped working two weeks ago. The speaker was ordered in January of this year from stock. Axiom is sending me a new one but why did the tweeter go bad? Has this happened to other Axiom owners?

Re: M22v3 tweeter stopped working
Milford3 #349095 05/25/11 01:22 PM
Joined: Apr 2003
Posts: 16,437
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: Apr 2003
Posts: 16,437
It almost certainly has happened before. Fortunately it's an easy and quick fix. Still, sorry it happened to you.


I can explain it to you but I can't understand it for you.
Re: M22v3 tweeter stopped working
Milford3 #349096 05/25/11 01:24 PM
Joined: Jun 2008
Posts: 769
aficionado
Offline
aficionado
Joined: Jun 2008
Posts: 769
I'm sure it has happened to others. Personally I didn't get tweeter problem but I had a defective woofer on my M80s and a defective mid-range driver on my QS8s.
What kind of amp do you have? Do you listen to your speakers loud? If you have something powerful, maybe you gave them more than what they can handle, if you have a typical AVR, maybe you drove your amp into clipping and that can damage the tweeter. Maybe it's just a defective tweeter, who knows? Did you check to see that the wire was still attached to the driver, maybe it came loose?
This kind of misfortune happen time to time but rest assured that Axiom always makes it right, so replace your tweeter and keep enjoying your excellent M22s.


Bruno
M80s/VP180/QS8s/EP600/AVR-890
------------------------------------
"The problem is choice..."
Re: M22v3 tweeter stopped working
pmbuko #349099 05/25/11 01:30 PM
Joined: Feb 2005
Posts: 5,210
axiomite
Offline
axiomite
Joined: Feb 2005
Posts: 5,210
Robert I had a tweeter dome shatter like glass for some unknown reason several months back, Axiom replaced it and I sent the bad tweeter back but never have heard what their findings were with it.

It happens ... sometimes.


Rick
Our Room

smile
Re: M22v3 tweeter stopped working
bdpf #349109 05/25/11 01:59 PM
Joined: Jun 2010
Posts: 48
M
buff
OP Offline
buff
M
Joined: Jun 2010
Posts: 48
The AVR I have is the Harmon/kardon 645. In stereo mode the wattage 85. As far as clipping goes I have never driven the speakers past -20. I did remove the tweeter and both wires were connected tightly. Maybe just a bad driver, it does happen from time to time. As Alan Lofft has said, under powering speakers do more damage than over powering them.

Last edited by Milford3; 05/25/11 02:28 PM.
Re: M22v3 tweeter stopped working
Milford3 #349113 05/25/11 02:07 PM
Joined: Jan 2002
Posts: 3,270
connoisseur
Offline
connoisseur
Joined: Jan 2002
Posts: 3,270
Hi Milford3,

Yes, a driver failure does happen occasionally. Sorry it happened, but please call the toll-free number and speak to JC or Brent and a new one will go out to you.

The drivers are checked with a sweep frequency in a mini-anechoic chamber before they're installed in the enclosure but there are occasional faults that surface later.

I doubt you overpowered your M22v3's given the levels you're running them at.

Regards,
Alan


Alan Lofft,
Axiom Resident Expert (Retired)
Re: M22v3 tweeter stopped working
alan #349155 05/26/11 12:50 AM
Joined: Nov 2007
Posts: 329
devotee
Offline
devotee
Joined: Nov 2007
Posts: 329
Milford 3...call Brent. He owes me a favor from the Sept. Anniversary bash.


FireGuy
M22V3/M3ti/M2V3/Omega Super 5/Aperion 5C/OutlawLFM1+Sub/Denon AVR1906/YamDVDC750/AS AMP110
Re: M22v3 tweeter stopped working
Milford3 #349166 05/26/11 05:39 AM
Joined: Nov 2004
Posts: 185
veteran
Offline
veteran
Joined: Nov 2004
Posts: 185
Originally Posted By: Milford3
Axiom is sending me a new one but why did the tweeter go bad?


He must have already called Axiom or they read his mind.


Whose avatar should I borrow next?
Re: M22v3 tweeter stopped working
wilwom #349175 05/26/11 01:05 PM
Joined: Jun 2010
Posts: 48
M
buff
OP Offline
buff
M
Joined: Jun 2010
Posts: 48
The tweeter arrived yesterday and installed. Nice to have my M22v3 up and running again. Thanks Axiom! I took apart the non working tweet and found out why the tweet wasn't working. Their is a thin wire that runs from the neg/pos leads into the middle of the tweeter, and this thin wire is attached there. Upon inspection I discovered one wire detached. Also, the medal clip that the white wire is clipped onto came off. Anyhow, things happen sometimes.


Moderated by  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Link Copied to Clipboard

Need Help Graphic

Forum Statistics
Forums16
Topics24,437
Posts433,086
Members15,428
Most Online2,082
Jan 22nd, 2020
Top Posters
Ken.C 18,044
pmbuko 16,437
SirQuack 13,696
CV 11,829
MarkSJohnson 11,451
Who's Online Now
3 members (Mojo, Eno, Kodiak), 239 guests, and 3 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.4