Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 1 of 3 1 2 3
EP350 Humming After I Moved Homes
#380164 07/17/12 04:50 AM
Joined: Jul 2012
Posts: 9
G
gog Offline OP
regular
OP Offline
regular
G
Joined: Jul 2012
Posts: 9
Denon 3808Ci Receiver
Axiom EP350 V3 Powered subwoofer
7.1 speaker setup

I recently moved and when I went to reconnect my AV setup, everything is working fine except for the ep350 sub. It continuously makes a humming noise no matter what volume I use on the sub. The sub is connected to receiver with just the preout RCA plug, same exact wire I had previously used that was working, now it makes the humming noise. I've replaced the sub with a KEF powered sub, using the same wire and it works fine, no humming. The sub does play sound and bass, so it works, but continues to hum no matter what output level.

I've tried playing with all the settings on the receiver, speaker setup, different wires, even using the preout from the KEF sub to the Axiom sub and still the humming? Any thoughts, did the sub just run its course, amp messed up on the sub? This is driving me nuts?!?!?!

Update:

Moved the sub to my other onkyo receiver in another room, where the KEF is normally plugged in and it still hums. Tried replacing the power strip, no changes. I'll try a ground loop isolator tomorrow?

Last edited by gog; 07/17/12 05:02 AM.
Re: EP350 Humming After I Moved Homes
gog #380165 07/17/12 05:26 AM
Joined: May 2002
Posts: 10,654
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2002
Posts: 10,654
Gog, welcome. The fact that the hum existed when plugged into outlets in different rooms raises at least a possibility that this isn't a ground loop hum. If you disconnect the sub cable(while it's humming)and just have the power cord as the only connection, does the hum still exist? If so, there's no connection to form a path for a ground loop, and the problem is in the sub amp. If not, the next thing to try would be removing the chassis ground screw on the back of the sub amp.


-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.


Re: EP350 Humming After I Moved Homes
gog #380207 07/17/12 05:26 PM
Joined: Jul 2012
Posts: 9
G
gog Offline OP
regular
OP Offline
regular
G
Joined: Jul 2012
Posts: 9
Yes I have tried having just the sub powered on and removing the coax plug from the receiver and the hum goes away.

Will try removing the ground screw on the back of the sub tonight.

Last edited by gog; 07/17/12 05:27 PM.
Re: EP350 Humming After I Moved Homes
JohnK #380275 07/18/12 10:41 PM
Joined: Jul 2012
Posts: 9
G
gog Offline OP
regular
OP Offline
regular
G
Joined: Jul 2012
Posts: 9
Can you specify where this chassis ground screw is? I only see the back panel of the sub, here is a pic of the back:

http://imgur.com/npR5Q

Re: EP350 Humming After I Moved Homes
gog #380278 07/18/12 11:31 PM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
Yours doesn't have a ground screw. Try a cheater plug and/or a ground loop isolator.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: EP350 Humming After I Moved Homes
gog #380279 07/18/12 11:48 PM
Joined: Jul 2012
Posts: 9
G
gog Offline OP
regular
OP Offline
regular
G
Joined: Jul 2012
Posts: 9
Just read about the Satellite TV might be causing it too, will try removing that from the receiver tonight.

Re: EP350 Humming After I Moved Homes
Ken.C #380281 07/19/12 12:09 AM
Joined: Jul 2012
Posts: 9
G
gog Offline OP
regular
OP Offline
regular
G
Joined: Jul 2012
Posts: 9
Awesome thanks, I think that might be it. In my previous setup I didn't have Sat tv hooked up to this receiver/sub.

Re: EP350 Humming After I Moved Homes
gog #380284 07/19/12 12:25 AM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
Aha. Well, then Axiom does have a ground loop isolator that's supposed to fix that sort of thing. Don't know if you can find it locally cheaper, but there we are.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: EP350 Humming After I Moved Homes
gog #380291 07/19/12 02:18 AM
Joined: May 2002
Posts: 10,654
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2002
Posts: 10,654
Gog, apparently the Axiom site info is outdated or simply incorrect as to the recent EP350s. It continues to both illustrate and suggest the use of the "Chassis Ground" screw in cases of possible ground loop hum.

Using a "cheater plug" will certainly stop the hum, but the absence of the previous chassis ground screw raises a question as to whether there'd be an alternate ground through the sub cable or if there'd be none at all if the ground through the sub power cord is defeated. Axiom should clarify this.

Yes, disconnect the satellite cable to see if that's the link in the ground loop. The Axiom ground loop unit isn't suitable for satellite TV use since it would interfere with signals to the dish.


-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.


Re: EP350 Humming After I Moved Homes
gog #380293 07/19/12 02:34 AM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
That's not a recent EP350, either, John. Unless I'm mistaken, that's an early v3, whereas from my experience, the current one could be considered a v5 or v6.


Not that the current one has a ground screw either.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Page 1 of 3 1 2 3

Moderated by  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Link Copied to Clipboard

Need Help Graphic

Forum Statistics
Forums16
Topics24,497
Posts434,599
Members15,443
Most Online2,082
Jan 22nd, 2020
Top Posters
Ken.C 18,044
pmbuko 16,437
SirQuack 13,707
CV 11,918
MarkSJohnson 11,451
Who's Online Now
0 members (), 487 guests, and 2 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.4