Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 1 of 2 1 2
Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
#392601 05/03/13 07:46 AM
Joined: Jan 2006
Posts: 353
jmone Offline OP
devotee
OP Offline
devotee
Joined: Jan 2006
Posts: 353
Would this be a worthy upgrade to pair a set of M2's with the AudioBytes Amp and Sub? The Audiobytes are OK but at times I want to crank it up in the study and having gone through 3 drivers so far (the good folk at Axiom keep replacing them!) I'm now very cautious of not pushing them.

Thanks
Nathan

Last edited by jmone; 05/03/13 07:46 AM.

HT:M80,VP150,QS8,EP500 Outside:4xM3 Office:AudioBytes, Rumpus: M60,VP150,M22 Portable:2 x Airs
Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
jmone #392604 05/03/13 09:22 AM
Joined: May 2002
Posts: 10,654
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2002
Posts: 10,654
Nathan, sorry to hear about the problems that you've had with the Audiobyte speakers. I don't have any personal experience with the Audiobyte, but assuming that the connections from its amplifier can be modified so as to drive speakers with regular binding posts(check directly with Axiom), the M2 with a sub makes an excellent small system. There should be no problem with over-driving it.


-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.


Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
jmone #392610 05/03/13 12:42 PM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
You will not be able to drive the M2s with the AB amp. The AB amp has built in crossovers for the Audiobyte speakers. That said, I believe that the M2s will probably be an upgrade from the Audiobytes, although I have not heard the M2s.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
jmone #392652 05/03/13 09:02 PM
Joined: Jan 2006
Posts: 353
jmone Offline OP
devotee
OP Offline
devotee
Joined: Jan 2006
Posts: 353
Mmmmm that makes sense....


HT:M80,VP150,QS8,EP500 Outside:4xM3 Office:AudioBytes, Rumpus: M60,VP150,M22 Portable:2 x Airs
Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
Ken.C #392662 05/04/13 01:51 AM
Joined: May 2002
Posts: 10,654
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2002
Posts: 10,654
Ken, the fact that the built-in fixed crossover between the Audiobyte speakers and sub is higher than needed for M2s(since the Audiobyte speakers have a rated low of 100Hz and the sub a high of 150Hz, the crossover apparently would be in that range)wouldn't in itself be a significant problem. The sub would just be playing farther into the upper bass.

If the connection can be made and there's no other incompatibility the result should be good. Again, Axiom should be consulted as to the feasibility.


-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.


Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
jmone #392663 05/04/13 01:59 AM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
No, it's a crossover for the tweeter and mid in the AB satellite, not for the AB sat vs the sub. It's a non-starter.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
Ken.C #392665 05/04/13 02:17 AM
Joined: May 2002
Posts: 10,654
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2002
Posts: 10,654
I'm not following. From what you say it isn't actually a crossover, but just a high-pass filter on the speakers. If so, and it's say around 120Hz, why is this a major problem?


-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.


Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
jmone #392666 05/04/13 02:21 AM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
Noooooo... The AB satellites do not have an internal crossover network. The network for them is in the AB amplifier box. The connectors on the AB sats are 1/8" stereo style plugs--in other words, it carries a separate signal for the tweeter and the mid.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
Ken.C #392668 05/04/13 02:34 AM
Joined: May 2002
Posts: 10,654
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2002
Posts: 10,654
Okay, I see what you're saying. If it works that way(which isn't indicated in any way in the specs or the manual)then the connection to a "regular" speaker can't be made.


-----------------------------------

Enjoy the music, not the equipment.


Re: Upgrade AudioBytes Speakers to M2?
jmone #392669 05/04/13 02:42 AM
Joined: May 2003
Posts: 18,044
shareholder in the making
Offline
shareholder in the making
Joined: May 2003
Posts: 18,044
Yup.


I am the Doctor, and THIS... is my SPOON!
Page 1 of 2 1 2

Moderated by  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Link Copied to Clipboard

Need Help Graphic

Forum Statistics
Forums16
Topics24,434
Posts433,029
Members15,428
Most Online2,082
Jan 22nd, 2020
Top Posters
Ken.C 18,044
pmbuko 16,437
SirQuack 13,693
CV 11,828
MarkSJohnson 11,451
Who's Online Now
0 members (), 235 guests, and 3 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.4