Get Free, Friendly, Expert Advice
Call 1-866-244-8796 or email

Designed and Manufactured in Canada Since 1980


AxiomAudio Blog

Axiom’s New Computer Speakers

Blind Listening Tests

Sneak Peek into Axiom’s Current Research and Development

Wall'O'Fame
Solarrdadd's 7.1 Apartment HT!
A promise is A promise... Axiom's second home
Who's Online
3 registered (fredk, CV, richeydog), 37 Guests and 12 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Financing
Forum Stats
13364 Members
11 Forums
23098 Topics
408367 Posts

Max Online: 378 @ 02/24/13 04:33 PM
Top Posters
Ken.C 17858
pmbuko 16323
SirQuack 13356
CV 11401
MarkSJohnson 11072
Meanwhile On Facebook

For all of you music lovers and studio geeks, this is absolutely amazing! https...

Monday morning grin! (y)

Time to hang up our skis . . . and rock our M22-in-walls while we wait for the m...

󾠔 It's the end of a long, long era at Axiom today. Brent Tombari is retiring fr...

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
Rate This Topic
#402732 - 04/09/14 12:06 PM Sub acting weird
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1259
Loc: Canada
One of my subs is acting up.
It started when I connected a fourth sub to my system to see what improvement might be had. Of course I made adjustments to everything at the time so there could be other variables.
The sub is outputting bass/sound a little to long. When watching a movie it acts normal but when the scene goes dead quite you can hear it. I would compare the sound to that on a tv when there's no reception, just way lower.
During the movie it acts/sounds like it should and adds to the sensation of being there but when the scene goes silent it hangs on for a second or two and then cuts out. I find it distracting.
I've unplugged it several times, have re ran cables etc.
Is is possible that having them set soo low at the receiver (-10) is causing this?
As a reference, three powered subs are routed from one output on the receiver(1 of the subs has 1 source in 2 out), the sub making sound is on its own output from the receiver. If anything the other output should behaving issues.
I'm going to swap two of the subs, any other ideas?


Edited by brwsaw (04/09/14 12:08 PM)
_________________________
Waiting for the sun...

Top
#402733 - 04/09/14 12:22 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 575
Loc: PEI, Canada
I had a similar issue using plain jane RCA cables instead of shielded coax when splitting a signal. The subs would come on and stay on, and on, and on..... Had to unplug and sort out.

The fix in my case was to upgrade the sub cables to 75ohm shielded coaxial terminated with better ends. I ended up buying monster shielded RCA cables from the surplus section in princess auto. 15$ or so.

When I divided an already low signal I ran into issues. In your case, if not the cables, I would try a higher output setting from the AVR and turn each sub output down manually. This way hopefully each sub amp gets the input signal needed to behave properly.

Hope this helps. smile


Edited by Serenity_Now (04/09/14 12:23 PM)
_________________________
Ordered something finally. Still a creep though. grin

Top
#402734 - 04/09/14 12:29 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
MarkSJohnson Offline
shareholder in the making

Registered: 09/27/04
Posts: 11072
Loc: Central NH
Sounds like a ground loop hum.
_________________________
::::::: No disrespect to Axiom, but my favorite woofer is my yellow lab :::::::

Top
#402736 - 04/09/14 12:53 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 575
Loc: PEI, Canada
It could be, though there was no mention of constant noise floor or hum.

Ground loops are not fun....
_________________________
Ordered something finally. Still a creep though. grin

Top
#402753 - 04/09/14 04:15 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1259
Loc: Canada
Its not a ground loop hum, I've already been through that.
The sound is just a low drone. Its not loud and the sub outputs everything else properly. Its the way it hangs on when everything else is silent and then goes silent as it should have 1-3 seconds earlier. It happens at every silent scene.
_________________________
Waiting for the sun...

Top
#402767 - 04/09/14 08:41 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
BobKay Offline
connoisseur

Registered: 03/23/10
Posts: 3248
Loc: Massachusetts Badlands
All subs act weird, especially those who teach Latin or Gym.
_________________________
Still, selling ketchup popsicles to ladies in white gloves.

Top
#402888 - 04/11/14 05:22 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 575
Loc: PEI, Canada
Get it sorted brwsaw?
_________________________
Ordered something finally. Still a creep though. grin

Top
#402926 - 04/11/14 10:05 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1259
Loc: Canada
Yep.
I unplugged them all and left them that way.
I am thinking I'll sell a few for parts and try to find a pair to my PS1200.
_________________________
Waiting for the sun...

Top
#402944 - 04/12/14 10:21 AM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
Serenity_Now Offline
aficionado

Registered: 03/28/14
Posts: 575
Loc: PEI, Canada
Ha! Sometimes easy is best. smile
_________________________
Ordered something finally. Still a creep though. grin

Top
#402958 - 04/12/14 12:41 PM Re: Sub acting weird [Re: brwsaw]
brwsaw Offline
connoisseur

Registered: 10/12/12
Posts: 1259
Loc: Canada
The HP's really sound good on their own.
I'll need subs for my boom heavy movies but for everything else I already enjoying them without subs.
_________________________
Waiting for the sun...

Top
Page 1 of 2 1 2 >



Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Home  |  Corporate Info  |  Products  |  Message Board  |  FAQs  |  Warranty  |  Site Map  |  Privacy Statement   |  Contact Us

©2014 Colquhoun Audio Laboratories Limited
All Rights Reserved.