Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
What's wrong with my M60v2?
#426940 11/06/17 07:15 AM
Joined: Jul 2009
Posts: 288
mpyw Offline OP
local
OP Offline
local
Joined: Jul 2009
Posts: 288
Hi guys,
what could be wrong with my M60v2?
Is it tweeter or crossover?

M60v2 broken

Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #426942 11/07/17 03:48 AM
Joined: Jul 2009
Posts: 2,281
connoisseur
Offline
connoisseur
Joined: Jul 2009
Posts: 2,281
My suggestion is to swap it from the other speaker and listen again. Now if its still sounds the same try the original in the other speaker ie swap left to right and see how the other driver sounds,this will help determine if it is the driver or the crossover. could just be a loose wire inside as well. time for some detective work.


DOG is GOD spelled backwards.
What others think of me is none of my business.
M80 V3 MY GLOSS Cherry
Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #426943 11/07/17 01:16 PM
Joined: May 2014
Posts: 1,105
M
connoisseur
Offline
connoisseur
M
Joined: May 2014
Posts: 1,105
Like Socketman said. I would undo the screws on the tweeter and check the connections. it is simple to do. if they are secure on both the speaker driver end and the crossover then you can investigate a bit further. Has the speaker fallen over or taken any sort of damage? I had a cat attack a speaker once and nocked it over. It gave a simular sound. turned out that the crossover board got wacked by the magnet from the back of the woofer and cracked. it was one of the printed circuit board leads that was damaged and just needed to get heated up and a bit more solder added.

You didn't say if it was both the speakers doing the same thing, or just one speaker.

if it's just the one, then you can try swapping the tweeter on one speaker with the other. if that fixes the problem follows the speaker then you'd have your answer.


Anthem: AVM60
Axiom: ADA1000, LFR1100, VP180, QS8, EP500, M3, M3comp
AudioSource: Amp One/A
Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #426953 11/08/17 03:03 AM
Joined: Jul 2009
Posts: 2,281
connoisseur
Offline
connoisseur
Joined: Jul 2009
Posts: 2,281
When i first got my M2's i had a strange noise coming from one of them. Axiom sent me a new driver but in the interm i discovered that the tinsel leads on the back of the midrange were rubbing on the cone.


DOG is GOD spelled backwards.
What others think of me is none of my business.
M80 V3 MY GLOSS Cherry
Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #427004 11/13/17 06:09 AM
Joined: Jul 2009
Posts: 288
mpyw Offline OP
local
OP Offline
local
Joined: Jul 2009
Posts: 288
Ok, so it turn out it's my Emotiva XPA3 is the one causing the problem. I use the other speaker to test and it came out with the same distortion. Switched the power channel that used to power my center to power that left speaker, everything were OK!

wasting my time taking off the tweeter, swapped them, run test, bringing down the other speakers from my living room, sweating like hell and it's the amp problem!

Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #427005 11/13/17 09:04 AM
Joined: Aug 2004
Posts: 6,337
Likes: 2
axiomite
Offline
axiomite
Joined: Aug 2004
Posts: 6,337
Likes: 2
Interesting... glad you found the problem though.

I guess that follows the usual rule of thumb - "if equipment needs to be moved, the problem will be in the heaviest component".

Last edited by bridgman; 11/13/17 09:04 AM.

M60ti, VP180, QS8, M2ti, EP500, PC-Plus 20-39
M5HP, M40ti, Sierra-1
LFR1100 active, ADA1500-4 and -8
Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #427006 11/13/17 11:55 AM
Joined: May 2014
Posts: 1,105
M
connoisseur
Offline
connoisseur
M
Joined: May 2014
Posts: 1,105
Sounds like an upgrade opportunity.


Anthem: AVM60
Axiom: ADA1000, LFR1100, VP180, QS8, EP500, M3, M3comp
AudioSource: Amp One/A
Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #427009 11/13/17 05:59 PM
Joined: Jul 2009
Posts: 2,281
connoisseur
Offline
connoisseur
Joined: Jul 2009
Posts: 2,281
Glad to hear you worked things out, sorry to hear its your amp though. I cant imagine what it would cost to send that back to Nashville from your locale. Emoitva is pretty good to deal with , i would give them a call if it is still under warranty.


DOG is GOD spelled backwards.
What others think of me is none of my business.
M80 V3 MY GLOSS Cherry
Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #427017 11/14/17 01:32 PM
Joined: Jul 2009
Posts: 288
mpyw Offline OP
local
OP Offline
local
Joined: Jul 2009
Posts: 288
the Emotiva is powering my front LCR, I am using the Denon X6200 to power the Center now. Still enough to run my 7.1.4 setup.

Although we do have an Emotiva distributor over here, I still don't have to upgrade the amp now

Re: What's wrong with my M60v2?
mpyw #427019 11/15/17 12:12 AM
Joined: Aug 2004
Posts: 6,337
Likes: 2
axiomite
Offline
axiomite
Joined: Aug 2004
Posts: 6,337
Likes: 2
There's a good lesson for the rest of us...

..."always have a spare channel or two of amplification" smile


M60ti, VP180, QS8, M2ti, EP500, PC-Plus 20-39
M5HP, M40ti, Sierra-1
LFR1100 active, ADA1500-4 and -8

Moderated by  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 

Link Copied to Clipboard

Need Help Graphic

Forum Statistics
Forums16
Topics24,425
Posts432,854
Members15,427
Most Online2,082
Jan 22nd, 2020
Top Posters
Ken.C 18,044
pmbuko 16,437
SirQuack 13,693
CV 11,825
MarkSJohnson 11,451
Who's Online Now
2 members (Rebulx, Mojo), 157 guests, and 3 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.4