You are not logged in. [Log In]


Forums » General Discussion » Advice from Axiom Owners » M80 Ti mid driver damage

Topic Options
Rate This Topic
#420854 - 10/26/16 09:12 PM M80 Ti mid driver damage
CosmicVoyager Offline
aficionado

Registered: 02/01/04
Posts: 791
Loc: Asheville, NC
Hello Everyone,
It’s been a long time since I visited here. I’ve been too busy enjoying my speakers. The other night, I heard a low frequency “flutter” coming from the right channel and I’m still not sure what is causing that yet. However, I performed a visual inspection and noticed that one of the two mid drivers had damage to the cone; the cone itself is distorted looking, not like a poke or anything that I’ve ever seen. So I looked at the left speaker and the exact same speaker had the same type of damage but not as pronounced. By the way, I have an older pair of M80 ti’s (2003 circa). Has anyone seen anything like this? I’m at a loss to what caused this. Thanks in advance!
_________________________
M80's VP150 QS8's Earthquake SuperNova MKV-15
Integra DTR-7.4 Outlaw 755 Outlaw M200's Outlaw ICBM

Top
#420856 - 10/26/16 10:08 PM Re: M80 Ti mid driver damage [Re: CosmicVoyager]
bridgman Offline
axiomite

Registered: 08/25/04
Posts: 6052
Loc: Bowmanville, Ontario, Canada
Don't think I have ever seen that - you said it's the cone itself and not the dust cover (scratches head).

Does it look like the cone is just angled off center (like someone is pushing sidewards on the voice coil at the back) or something worse ?
_________________________
M60ti/VP180/QS8, SVS PC-Plus 20-39, EP500
M5HP, Sierra-1, M40ti
M2ti, M3v4, VP100

Top
#420861 - 10/27/16 09:05 AM Re: M80 Ti mid driver damage [Re: bridgman]
CosmicVoyager Offline
aficionado

Registered: 02/01/04
Posts: 791
Loc: Asheville, NC
Let me see if I can figure out how to get a picture posted here. The cone has ripples on it, I'm scratching my head too.

[img]https://goo.gl/photos/99XixuvLSecEuU2n9[/img]

[img]https://goo.gl/photos/gPPVuDJ3aN55Kgbs5[/img]


Edited by CosmicVoyager (10/27/16 09:37 AM)
_________________________
M80's VP150 QS8's Earthquake SuperNova MKV-15
Integra DTR-7.4 Outlaw 755 Outlaw M200's Outlaw ICBM

Top
#420867 - 10/27/16 01:39 PM Re: M80 Ti mid driver damage [Re: CosmicVoyager]
Adrian Offline
axiomite

Registered: 12/27/08
Posts: 6874
Loc: It's all about the location.
They need replacing. Don't know what could have happened to them, but, I'll bet Debbie can fix you up with a couple of new drivers.
_________________________
Half of communication is listening. You can't listen with your mouth.

Top
#420868 - 10/27/16 03:32 PM Re: M80 Ti mid driver damage [Re: CosmicVoyager]
Mojo Offline
connoisseur

Registered: 01/21/07
Posts: 4698
I've seen that happen with pulp paper drivers when they got wet. The driver however is aluminum so even if it got wet, it shouldn't do that. Perhaps the spider behind the driver somehow got wet or damaged resulting in that deformation.

Top
#420869 - 10/27/16 04:45 PM Re: M80 Ti mid driver damage [Re: CosmicVoyager]
Wid Offline
axiomite

Registered: 06/22/03
Posts: 6789
Loc: The Peoples Republic of Il.

I have the same speaker from the same year, no problems to report. I hope Axiom can provide you with new drivers. Not sure if all the changes they made will affect the performance with the older crossover.
_________________________
Rick


"A fear of weapons is a sign of retarded sexual and emotional maturity." Sigmund Freud


Top
#420872 - 10/27/16 07:25 PM Re: M80 Ti mid driver damage [Re: CosmicVoyager]
bridgman Offline
axiomite

Registered: 08/25/04
Posts: 6052
Loc: Bowmanville, Ontario, Canada
Whoa, that is strange. I have seen it before though:

_________________________
M60ti/VP180/QS8, SVS PC-Plus 20-39, EP500
M5HP, Sierra-1, M40ti
M2ti, M3v4, VP100

Top
#420915 - 10/30/16 09:24 PM Re: M80 Ti mid driver damage [Re: CosmicVoyager]
TroyD Offline
aficionado

Registered: 02/17/04
Posts: 602
Loc: Bridgewater, Nova Scotia, CA
hey, I have two mid drivers from v3 M22's if you want to pay the shipping you can have them.
nothing wrong, Axiom just replaced them because a bit of glue was showing. They shipped out new ones . I will never use these. think they are still in the box
_________________________
Anthem AVM30
Anthem MCA50
M22v4
VP160v4
EP350
EP500

Top

Moderator:  alan, Amie, Andrew, axiomadmin, Brent, Debbie, Ian, Jc 
Forum Stats

15,224 Registered Members
15 Forums
23,993 Topics
424,056 Posts

Most users ever online:
883 @ 03/04/17 05:06 PM

Top Posters
Ken.C 18044
pmbuko 16437
SirQuack 13567
CV 11677
MarkSJohnson 11437
3 registered (BBIBH, wilwom, MatManhasgone)
54 Guests and
3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newsletter Signup